Podozrenia v súťaži na záchranky trvajú, urobíme poslanecký prieskum

10.09.2019 09:07 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Výberové konanie na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby uskutočnené Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nebolo podľa doteraz zistených skutočností a dostupných informácií transparentné. Zhodli sa na tom poslanci Výboru NR SR pre zdravotníctvo. Zároveň členovia výboru na návrh opozície schválili poslanecký prieskum na ÚDZS.

Dôvodom sú pretrvávajúce podozrenia z konfliktu záujmov členov výberovej komisie na tender za trištvrte miliardy eur. Podľa medializovaných informácií sú viacerí z nich prepojení s víťaznou firmou LSE. Na výbor dnes prišli tieto podozrenia vysvetľovať ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, a tiež predseda ÚDZS Tomáš Haško. ,,Žiaľ, aj po výbore zostalo nejasné, ako členovia komisie rozhodovali a podľa akého kľúča bodovali jednotlivých uchádzačov," uviedol po skončení mimoriadneho výboru jeho podpredseda a tieňový minister zdravotníctva za OĽANO Marek Krajčí. Podľa neho je nepochopiteľné, ako mohli niektoré nemocnice, ktoré sa do tendra prihlásili neuspieť, keď majú kompletné materiálno-technické zabezpečenie a personálne zabezpečenie záchranárov v zamestnaneckom pomere. A zároveň uspeli súťažiaci, ktorí tieto podmienky mohli splniť iba ak čestným vyhlásením. ,,Aj preto sme vyzvali predsedu ÚDZS Tomáša Haška, aby bezodkladne zbavil mlčanlivosti všetkých členov komisie pre výberové konanie na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby," zdôraznil Marek Krajčí.

Termín poslaneckého prieskumu bude známy zajtra dopoludnia. Poslanci chcú na ňom nahliadnuť do dokumentov o verejnom obstarávaní na prevádzkovanie ambulancie ZZS.

Pozrite si interaktívnu online mapu, ako sa koronavírus z hodiny na hodinu šíri (VIDEO)

Nový kmeň koronavírusu - respiračné ochorenie podobné zápalu pľúc - sa rýchlo rozšírilo odvtedy, čo sa na konci decembra 2019 prvýkrát objavilo v čínskom meste Wu-chan.

Ego, Vec, Aless a ďalší známi rapperi nahrali predvolebné vyhlásenie (VIDEO)

„Už sme to videli, počuli a zažili: plané politické sľuby, chýbajúce riešenia pre školstvo a zdravotníctvo, násilie na demonštráciách a kultúrnych podujatiach. Rasizmus a xenofóbia, hľadania nepriateľa, rozkrádanie, fakľové pochody, rozohnané koncerty a zakázané divadlá, vyhrážky na sociálnych sieťach, dobodaní kamaráti, cenzúra, snaha vystúpiť z EU a NATO, podozrivé šeky so „symbolickými“ hodnotami. Zažili sme neonacistické násilie na uliciach a nechceme ho vo vláde.“

365.bank spúšťa novinku. Vďaka nej si možno rýchlejšie rozdeliť platbu za spoločný účet

365.bank aktualizovala svoju mobilnú aplikáciu o novinku, ktorá každému uľahčí platenie. Vďaka funkcii „rozdeliť platbu“ a „vypýtať peniaze“ sa môžu klienti banky jednoducho, pohodlne a na pár klikov vyrovnať so svojimi priateľmi za spoločný obed, večeru alebo iný výdavok. Funkcionalita sa dá využívať aj v prípade, že rozdeľujú platbu na účet do inej banky.

Porota uznala hollywoodskeho producenta vinným zo sexuálneho napadnutia, hrozí mu až 29 rokov väzenia

Bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina v pondelok v New Yorku uznala porota vinným zo sexuálneho napadnutia a z ľahšej formy znásilnenia. Oslobodila ho však v tých bodoch obžaloby, za ktoré mu hrozilo až doživotné väzenie, napísala agentúra Reuters. Weinsteinovi teraz hrozí za oba činy až 29-ročný trest, o ktorého konečnej výške rozhodne sudca 11. marca. Obhajoba uviedla, že sa chce proti verdiktu odvolať.

Znelky CNN Prima News nahral symfonický orchester (VIDEO)

Vysílání zpravodajského kanálu CNN Prima News budou provázet znělky, které nahrál symfonický orchestr.

Pellegrini: Rozhodne odmietam falošné správy, že mám koronavírus

Peter Pellegrini bol v sobotu náhle hospitalizovaný s respiračným ochorením.

Novinár, ktorý položil premiérovi otázku o sexuálnej orientácii, v Plus 7 dní skončil

Minulý týždeň dala šéfredaktorka Plus 7 dní Katarína Šelestiaková výpoveď. Dôvodom bola cenzúra rozhovoru s premiérom, ktorý urobil redaktor Pavel Knapko a premiéra sa pýtal na jeho sexuálnu orientáciu.

Danko sa urazil a počas predvolenej debaty v živom vysielaní odišiel (VIDEO)

Hospodárske noviny v spolupráci s rádiom Expres dnes naživo priniesli veľkú predvolebnú debatu, do ktorej pozvali jedenástich lídrov politických strán, ktoré kandidujú do parlamentu.

Objednajte si sériu Samsung Galaxy S20 medzi prvými a dostanete Galaxy Buds+ ako bonus

Tohtoročnú sezónu predstavovania nových smartfónov začal Samsung s trojicou vlajkových lodí Galaxy S20, Galaxy S20+ a Galaxy S20 Ultra 5G. Na Slovensku sa začnú predávať až 13. marca, no predobjednať si ich môžete už teraz. Ak si vybrané modely predobjednáte do 8. marca, dostanete k nim bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds+ ako bonus.

Požiadali o prešetrenie predaja vlastníka Markízy spoločnosti PPF

Český senátor Lukáš Wagenknecht zo strany Pirátov a poslanec tejto strany Jan Lipavský požiadali členov amerického Kongresu a akcionárov skupiny CME o prešetrenie plánovaného predaja CME spoločnosti PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera. Skupina PPF obavy odmieta.