Podozrenia v súťaži na záchranky trvajú, urobíme poslanecký prieskum

10.09.2019 09:07 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Výberové konanie na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby uskutočnené Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nebolo podľa doteraz zistených skutočností a dostupných informácií transparentné. Zhodli sa na tom poslanci Výboru NR SR pre zdravotníctvo. Zároveň členovia výboru na návrh opozície schválili poslanecký prieskum na ÚDZS.

Dôvodom sú pretrvávajúce podozrenia z konfliktu záujmov členov výberovej komisie na tender za trištvrte miliardy eur. Podľa medializovaných informácií sú viacerí z nich prepojení s víťaznou firmou LSE. Na výbor dnes prišli tieto podozrenia vysvetľovať ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, a tiež predseda ÚDZS Tomáš Haško. ,,Žiaľ, aj po výbore zostalo nejasné, ako členovia komisie rozhodovali a podľa akého kľúča bodovali jednotlivých uchádzačov," uviedol po skončení mimoriadneho výboru jeho podpredseda a tieňový minister zdravotníctva za OĽANO Marek Krajčí. Podľa neho je nepochopiteľné, ako mohli niektoré nemocnice, ktoré sa do tendra prihlásili neuspieť, keď majú kompletné materiálno-technické zabezpečenie a personálne zabezpečenie záchranárov v zamestnaneckom pomere. A zároveň uspeli súťažiaci, ktorí tieto podmienky mohli splniť iba ak čestným vyhlásením. ,,Aj preto sme vyzvali predsedu ÚDZS Tomáša Haška, aby bezodkladne zbavil mlčanlivosti všetkých členov komisie pre výberové konanie na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby," zdôraznil Marek Krajčí.

Termín poslaneckého prieskumu bude známy zajtra dopoludnia. Poslanci chcú na ňom nahliadnuť do dokumentov o verejnom obstarávaní na prevádzkovanie ambulancie ZZS.

Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

1. Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

Polícia v niekoľkých európskych krajinách rozbila skupinu, ktorá organizovala podvody pri sledovaní obsahu platených televíznych kanálov.

2. Internet zaplavila nová výzva, pridávajú sa k nej policajti, hasiči, záchranári z celého sveta (FOTO)

Na sociálnych sieťach sa šíri nové šialenstvo, výzva #Tetrischallenge, ku ktorej sa pridávajú policajti, záchranári a ďalšie bezpečnostné zložky, ktoré zverejňujú fotky svojich áut a ich obsahu.

3. Pripravuje sa televízny seriál Pán prsteňov, na Novom Zélande sa už tešia (VIDEO)

Televízny seriál na motívy románu Pán prsteňov britského spisovateľa J.R.R. Tolkiena sa bude natáčať na Novom Zélande, kde vznikla aj rovnomenná úspešná filmová trilógia režiséra Petra Jacksona.

Reportéri bez hraníc žiadajú Zuzanu Čaputovú, aby vetovala tlačový zákon

4. Reportéri bez hraníc žiadajú Zuzanu Čaputovú, aby vetovala tlačový zákon

Reportéri bez hraníc (RSF) zverejnili vyhlásenie, v ktorom naliehajú na slovenskú prezidentku, aby nepodpísala pozmeňujúce a doplňujúce návrhy tlačového zákona, ktoré v utorok prijal parlament, pretože by slovenským politikom poskytli automatické právo na odpoveď v médiách, ak by uvedené správy boli „nepravdivé alebo zavádzajúce“.

Poštová banka má vlastnú kolekciu oblečenia: Dobro sa nosí (FOTO)

5. Poštová banka má vlastnú kolekciu oblečenia: Dobro sa nosí (FOTO)

Poštová banka spustila predaj vlastnej kolekcie oblečenia pod názvom Dobro sa nosí. Celý výťažok z  predaja poputuje na dobrú vec. Záujemcovia ju nájdu v predajni Nosene a kúpou kúskov z tejto kolekcie sa aj oni stanú nositeľmi dobra.

Poľsko sa vo svete promuje fotografiami Prahy (FOTO)

6. Poľsko sa vo svete promuje fotografiami Prahy (FOTO)

Poľsko si najalo americkú reklamnú agentúru, ktorá jeho krásy propagovala prostredníctvom fotografií z Prahy. Poľská národná nadácia zaplatila americkej agentúre White House Writers Group (WHWG) podľa poľského portálu onet.pl 5,5 milióna dolárov.

Novinár bol zatknutý po tweete, ktorým urazil políciu

7. Novinár bol zatknutý po tweete, ktorým urazil políciu

Chorvátsky novinár spravodajského portálu Index.hr bol zatknutý a prepustený s pokutou za údajnú urážku chorvátskej polície na twitteri. Kvôli ďalšiemu vyjadreniu na tejto sociálnej sieti čelí obvineniu, že sa dotkol cítenia Chorvátov, informovali miestne médiá.

8. Parlament zrušil koncesionárske poplatky pre časť obyvateľov. Pozrite sa pre koho a od kedy

Parlament dnes schválil novelu zákona, ktorou zrušil koncesionárske poplatky pre dôchodcov, ľudí v hmotnej núdzi a pre zdravotne postihnutých.

Internet by sme deťom nemali zakazovať.  Mali by sme ich učiť používať ho správne

9. Internet by sme deťom nemali zakazovať. Mali by sme ich učiť používať ho správne

Internet sa veľmi rýchlo stal neoddeliteľnou súčasťou života dospelých, ale aj tínedžerov a detí. Tie si bez online pripojenia nevedia predstaviť svoj deň. Internet sa už od útleho detstva stáva ich primárnym zdrojom informácií, ale aj hlavným sprostredkovateľom sociálneho kontaktu s rovesníkmi. Nadácia Orange vo svojom grantovom programe e-Školy pre budúcnosť upozorňuje na potrebu zabezpečiť žiakom potrebné zručnosti a skúsenosti nevyhnutné pre spoločenské a pracovné prostredie 21.storočia.

10. Orange spúšťa globálnu komunikačnú kampaň na podporu rozumného a bezpečného používania digitálnych technológií (VIDEO)

Orange v týchto dňoch spúšťa aj na Slovensku globálnu kampaň, ktorá sa zaoberá rozumným a bezpečným používaním digitálnych technológií.