Pelikán v reakcii na zrušenie zákazu lovu slonov odmieta prepravu zbraní do Botswany. Opatrenie sa dotkne nielen Slovákov

13.06.2019 10:36 | Tlačové správy | TS

Najväčší slovenský predajca leteniek a pobytov zrušil poskytovanie služby, pomocou ktorej si mohli jeho zákazníci k zakúpeným letenkám vyžiadať aj prepravu zbraní do Botswany. Rozhodnutie cestovnej kancelárie prišlo po tom, ako koncom mája prezident africkej krajiny po piatich rokoch zrušil zákaz lovu slonov. Obmedzenia s asistenciou pri preprave zbraní na športové podujatia do iných krajín neplánujú.

Prezident Botswany Mokgweetsi Masisi už v apríli 2018 po nástupe do úradu avizoval prehodnotenie zákazu lovu slonov, ktorý ešte v roku 2014 zaviedol jeho predchodca a politický súper Ian Khama. Botswanské ministerstvo životného prostredia tento zákaz koncom mája zrušilo s odôvodnením, že slony majú byť premnožené, ničia úrodu, ohrozujú domáce zvieratá a tým pádom aj živobytie ľudí.

Zdá sa však, že vlna nevôle, ktorú medzi ochranármi, ale aj domácimi obyvateľmi či turistami opätovné povolenie odstrelu slonov vyvolalo, nezostane bez odozvy. Najnovšie sa na stranu majestátnych afrických zvierat postavil aj najväčší slovenský predajca leteniek a pobytov.
„Pelikán sa počas 15 rokov svojej existencie vždy snažil prepájať svet a zbližovať ľudí. A vždy s ohľadom a dôrazom na ochranu prírody. Vzhľadom na aktuálnu celosvetovú diskusiu o klimatických zmenách, ktorá zahŕňa i ochranu živočíšnych druhov, sa nám zdá rozhodnutie botswanskej vlády o to viac nepochopiteľné,“ vysvetlil Jozef Rybár, PR Manager cestovnej kancelárie.

Na safari so zbraňou? Bez asistencie

Aj slovenskí lovci, ktorých chce Botswana svojím rozhodnutím prilákať do krajiny, tak musia po novom počítať s tým, že ak si svoje letenky zakúpia cez Pelikána, jeho zákaznícky servis im s vyžiadaním špeciálnej služby, ktorá umožňuje prepravu zbraní lietadlom, nepomôže. Cestovná kancelária sa toto obmedzenie rozhodla aplikovať plošne na všetkých trhoch, kde poskytuje svoje produkty.

„Odmietnutie asistencie s prepravou akýchkoľvek zbraní do Botswany sa v našom prípade týka nielen Slovenska, ale aj Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska a Nemecka. Rovnako tiež plánujeme postupovať pri anglickej jazykovej mutácii nášho webu, ktorý sme spustili len nedávno,“ upresnil Rybár s tým, že toto obmedzenie ich asistenciu s prepravou športových zbraní do iných destinácií neovplyvní.

Podpora turizmu by mala vyzerať inak

Aj keď botswanská vláda svoje rozhodnutie už niekoľko týždňov obhajuje, zdá sa, že podobné apely ľudí a firiem ho môžu pomôcť zvrátiť. „Sme si vedomí, že z našej strany ide najmä o symbolické gesto, ktoré sa dotkne maximálne niekoľko desiatok lovcov v rámci regiónu strednej a východnej Európy,“ dodal Rybár. Dúfajú však, že sa k nim časom pridajú aj ďalší, prípadne aj samotní leteckí dopravcovia.

Botswanské ministerstvo životného prostredia už po tlaku verejnosti avizovalo, že zákaz lovu slonov síce neobnoví, ale zavedie aspoň limit 400 odstrelov ročne. Priemerná cena odstrelu jedného slona by sa mala pohybovať na úrovni okolo 45-tisíc dolárov. „Je naozaj otázne, či tých približne 16 miliónov eur ročne pomôže turizmu tejto malebnej africkej krajiny. My v Pelikánovi sme presvedčení, že podpora naozaj dlhodobo udržateľného turizmu vyzerá diametrálne odlišne,“ uzavrel Rybár.

Státisíce turistov, tri miliardy z HDP

V Botswane sa aj vďaka už neplatnému päťročnému zákazu lovu slonov podarilo vybudovať najväčšiu populáciu týchto zvierat na svete. Podľa odhadov ich v krajine žije okolo 130- až 160-tisíc. Státisíce turistov každoročne cestujú na safari aj kvôli nim. Práve turizmus pritom zamestnáva až 40 percent botswanskej populácie a tvorí až pätinu HDP, čiže generuje príjem vo výške okolo 3 miliárd eur ročne.

Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

1. Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

Orange a festival Pohoda idú ruka v ruke už osem rokov k stále vydarenejším ročníkom tohto obľúbeného festivalu. Tento rok však návštevníci nezdieľali len jedinečnú atmosféru, hudbu či zážitky s priateľmi, ale aj myšlienku o zodpovednom používaní telefónu či podporu ekologického recyklovania elektro-odpadu. Štatistiky sú aj tento rok plné rekordov.

Ten chlapec jej môže zničiť život!

2. Ten chlapec jej môže zničiť život!

Občas sa ocitnete v situácii, ktorá môže radikálne zmeniť váš život. Nielen týždne a mesiace, ktoré prídu. Ale celý váš život...

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

3. Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

4. Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

Pozrite si aktuálny rebríček najlepšie zarábajúcich filmov v histórii.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

5. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

6. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

7. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

8. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

10. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.