Pelikán v reakcii na zrušenie zákazu lovu slonov odmieta prepravu zbraní do Botswany. Opatrenie sa dotkne nielen Slovákov

13.06.2019 10:36 | Tlačové správy | TS

Najväčší slovenský predajca leteniek a pobytov zrušil poskytovanie služby, pomocou ktorej si mohli jeho zákazníci k zakúpeným letenkám vyžiadať aj prepravu zbraní do Botswany. Rozhodnutie cestovnej kancelárie prišlo po tom, ako koncom mája prezident africkej krajiny po piatich rokoch zrušil zákaz lovu slonov. Obmedzenia s asistenciou pri preprave zbraní na športové podujatia do iných krajín neplánujú.

Prezident Botswany Mokgweetsi Masisi už v apríli 2018 po nástupe do úradu avizoval prehodnotenie zákazu lovu slonov, ktorý ešte v roku 2014 zaviedol jeho predchodca a politický súper Ian Khama. Botswanské ministerstvo životného prostredia tento zákaz koncom mája zrušilo s odôvodnením, že slony majú byť premnožené, ničia úrodu, ohrozujú domáce zvieratá a tým pádom aj živobytie ľudí.

Zdá sa však, že vlna nevôle, ktorú medzi ochranármi, ale aj domácimi obyvateľmi či turistami opätovné povolenie odstrelu slonov vyvolalo, nezostane bez odozvy. Najnovšie sa na stranu majestátnych afrických zvierat postavil aj najväčší slovenský predajca leteniek a pobytov.
„Pelikán sa počas 15 rokov svojej existencie vždy snažil prepájať svet a zbližovať ľudí. A vždy s ohľadom a dôrazom na ochranu prírody. Vzhľadom na aktuálnu celosvetovú diskusiu o klimatických zmenách, ktorá zahŕňa i ochranu živočíšnych druhov, sa nám zdá rozhodnutie botswanskej vlády o to viac nepochopiteľné,“ vysvetlil Jozef Rybár, PR Manager cestovnej kancelárie.

Na safari so zbraňou? Bez asistencie

Aj slovenskí lovci, ktorých chce Botswana svojím rozhodnutím prilákať do krajiny, tak musia po novom počítať s tým, že ak si svoje letenky zakúpia cez Pelikána, jeho zákaznícky servis im s vyžiadaním špeciálnej služby, ktorá umožňuje prepravu zbraní lietadlom, nepomôže. Cestovná kancelária sa toto obmedzenie rozhodla aplikovať plošne na všetkých trhoch, kde poskytuje svoje produkty.

„Odmietnutie asistencie s prepravou akýchkoľvek zbraní do Botswany sa v našom prípade týka nielen Slovenska, ale aj Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska a Nemecka. Rovnako tiež plánujeme postupovať pri anglickej jazykovej mutácii nášho webu, ktorý sme spustili len nedávno,“ upresnil Rybár s tým, že toto obmedzenie ich asistenciu s prepravou športových zbraní do iných destinácií neovplyvní.

Podpora turizmu by mala vyzerať inak

Aj keď botswanská vláda svoje rozhodnutie už niekoľko týždňov obhajuje, zdá sa, že podobné apely ľudí a firiem ho môžu pomôcť zvrátiť. „Sme si vedomí, že z našej strany ide najmä o symbolické gesto, ktoré sa dotkne maximálne niekoľko desiatok lovcov v rámci regiónu strednej a východnej Európy,“ dodal Rybár. Dúfajú však, že sa k nim časom pridajú aj ďalší, prípadne aj samotní leteckí dopravcovia.

Botswanské ministerstvo životného prostredia už po tlaku verejnosti avizovalo, že zákaz lovu slonov síce neobnoví, ale zavedie aspoň limit 400 odstrelov ročne. Priemerná cena odstrelu jedného slona by sa mala pohybovať na úrovni okolo 45-tisíc dolárov. „Je naozaj otázne, či tých približne 16 miliónov eur ročne pomôže turizmu tejto malebnej africkej krajiny. My v Pelikánovi sme presvedčení, že podpora naozaj dlhodobo udržateľného turizmu vyzerá diametrálne odlišne,“ uzavrel Rybár.

Státisíce turistov, tri miliardy z HDP

V Botswane sa aj vďaka už neplatnému päťročnému zákazu lovu slonov podarilo vybudovať najväčšiu populáciu týchto zvierat na svete. Podľa odhadov ich v krajine žije okolo 130- až 160-tisíc. Státisíce turistov každoročne cestujú na safari aj kvôli nim. Práve turizmus pritom zamestnáva až 40 percent botswanskej populácie a tvorí až pätinu HDP, čiže generuje príjem vo výške okolo 3 miliárd eur ročne.

30 rokov od Nežnej revolúcie: Sú pre mladých ľudí dôležitejšie peniaze alebo sloboda?

Čo znamená pre mladých Slovákov sloboda? Vedia niečo o Nežnej revolúcii a živote pred rokom 1989? A aký je podľa nich vzťah medzi slobodou a peniazmi? Odpovede aj na tieto otázky dal exkluzívny prieskum, ktorý pre Slovenskú sporiteľňu pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pripravili spoločnosti Insight Diver a G82.

CNN: Trump osobne riadil kampaň proti Bidenovi na Ukrajine

Donald Trump sa vlani v decembri osobne stretol s dvomi podnikateľmi z bývalého ZSSR a poveril ich "tajnou misiou" na Ukrajine, ktorá mala poškodiť povesť prezidentovho volebného soka Joea Bidena.

SodaStream ďakuje za 30 rokov slobody emotívnym videom a špeciálnymi fľašami (VIDEO)

Výrobca prístrojov na domácu perlivú vodu SodaStream si 30. výročie Nežnej revolúcie pripomína limitovanou edíciou fliaš so symbolmi Novembra 1989 pripravenou špeciálne pre slovenský a český trh.

Aký skutočne bol Ernest Hemingway?

Pre mnohých ľudí predstavuje Ernest Hemingway skôr mýtus než človeka z mäsa a kostí. Vie sa o ňom, že bol vojakom, športovcom, vášnivým milencom, emigrantom s, samozrejme, vynikajúcim spisovateľom.

Zomrel režisér trezorového filmu Všetci dobrí rodáci (VIDEO)

Vo veku 93 rokov zomrel režisér, scenárista i odbojár Vojtěch Jasný, autor trezorového filmu Všetci dobrí rodáci. ČTK to z poverenia rodiny oznámil Vítězslav Tichý. Potvrdil to tiež hovorca Slováckeho divadla Josef Kubáník. Uherskohradišťske divadlo to tiež uviedlo na svojom facebooku.

České televízie pripravujú k 30. výročiu revolúcie špeciálne relácie (VIDEO)

České televizní stanice připravují na neděli k 30. výročí začátku sametové revoluce speciální vysílání nebo pořady. Česká televize bude mít několik venkovních studií v centru Prahy.

Magio TV prináša viacero noviniek

Telekom vylepšuje svoju televíznu ponuku: prináša nové kanály v Magio TV, aj filmové a seriálové novinky vo videopožičovni Magio Kino. Zároveň vylepšuje aplikáciu Magio GO, ktorá je dostupná už aj pre Smart TV a prináša nové zaradenie Magio GO TV Box.

Po protestoch Poľska zmení Netflix film o strážcovi v tábore smrti (VIDEO)

Americká spoločnosť Netflix po protestoch Poľska zmení v dokumentárnom filme Diabol od vedľa mapy, v ktorých boli nacistické vyhladzovacie tábory zakreslené na súčasných poľských hraniciach.

Rádio Expres si Nežnú revolúciu pripomenie sériou špeciálnych rozhovorov

V nedeľu 17.novembra dopoludnia odvysiela Expres sedem jedinečných rozhovorov, ktoré pripravili redaktori spravodajstva s priamymi účastníkmi revolúcie, športovcami, hercami a pamätníkmi.

Markíza bude mať špeciálne Na telo aj dokument k 17. novembru (VIDEO)

Televízia Markíza nakrútila pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pôvodný dokument s názvom NEŽNÁ 30 - CESTA K SLOBODE. Odvysiela ho v nedeľu, 17. novembra 2019, so začiatkom o 20:30.