Výzva premiérovi: Nepustite SNS na Národný bezpečnostný úrad

Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu Slovenskej republiky (NBÚ SR) je z hľadiska bezpečnostných a obranných záujmov Slovenska jednou z najdôležitejších pozícií. Je doslova šokujúce, že vládna koalícia ju v koaličnej zmluve pridelila Slovenskej národnej strane, ktorá sa prejavuje prorusky a protizápadne. SNS tak už ovláda rezort obrany, Slovenskú informačnú službu a čoskoro by mala prevziať aj NBÚ.

 

 

"Veríme, že predseda vlády Peter Pellegrini a ďalší členovia koalície si na základe mimoriadne problematických skúseností s SNS v otázkach obrany, bezpečnosti a zahraničnej politiky uvedomia, že ďalšia neodborná politická nominácia tejto strany by bola zásadným problémom pre bezpečnostný systém Slovenska, jeho euro-atlantické ukotvenie a dôveru voči Slovensku zo strany našich spojencov v EÚ a NATO," hovorí tieňový minister obrany hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Jaroslav Naď.

Prípadná nominácia RSDr. Jána Hoľka by už bola absolútnou odbornou, ale najmä bezpečnostnou katastrofou s ďalekosiahlymi následkami. Ide o bývalého politruka, presadzujúceho marxizmus a leninizmus v komunistickej armáde ČSSR, údajného spravodajského dôstojníka pôsobiaceho za bývalého režimu, neskôr obchodného spoločníka posledného generála ŠtB Alojza Lorenca a človeka, ktorý realizoval netransparentné a pre štát nevýhodné obchody s rezortom obrany za minulej vlády, pričom dnes ich kryje na ministerstve ako vysoký úradník. Ide o osobu, ktorá prepojila taliansku mafiu na Úrad vlády SR cez asistentku Mária Troškovú, vysvetľuje J. Naď.

Podľa jeho slov sa už v súčasnosti v rezorte obrany, kde Ján Hoľko pôsobí ako generálny tajomník služobného úradu, preukazujú jeho bočné záujmy. Ministerstvo obrany je pod jeho faktických riadením plné netransparentnosti a zvláštnych personálnych, ča modernizačných rozhodnutí, ktoré ak by diktovali v Moskve, nevyzerali by inak. V štandardnej demokratickej krajine by po množstve káuz, ktoré za ním sú, už dávno v bezpečnostných zložkách pracovať nemohol. Vyzývame preto premiéra Petra Pellegriniho, aby sa postavil proti tomu, aby SNS obsadila NBÚ svojím politickým nominantom a trval na jeho vedení odborne zdatnými a charakterovo bezúhonnými ľuďmi.