ECAV: Stanovisko k prezidentským voľbám 2019

V súvislosti s voľbami Prezidenta Slovenskej republiky, ktoré sa uskutočnia dňa 16.3. a 30.3.2019, vyzývame občanov a členov našej cirkvi, aby sa zúčastnili volieb a využili tak svoje volebné právo. Je to prirodzená súčasť občianskej spoluzodpovednosti a angažovanosti.
Predsedníctvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) a ani Zbor biskupov ECAV aktívne nevyhľadáva individuálne rozhovory a stretnutia s kandidátmi na prezidenta. Neodmietame stretnutia s neextrémistickými kandidátmi. ECAV nepreferuje žiadneho konkrétneho kandidáta na funkciu Prezidenta Slovenskej republiky.
Snažme sa o to, aby sa na čelo krajiny postavili ľudia, ktorí budú obhajovať transparentnosť správy veci verejných, podporovať občiansku spoločnosť, slušné formy komunikácie a budú morálnymi vzormi. Ctíme si kandidátov, ktorí rešpektovali a rešpektujú občianske práva a náboženskú slobodu.
Spoliehame sa na občiansku zodpovednosť členov našej cirkvi a rešpektujeme ich slobodné rozhodnutie.

Predsedníctvo ECAV
Predsedníctvo Východného dištriktu ECAV