MZV: Reakcia na príspevok poslanca Ľ. Blahu o Bezpečnostnej stratégii SR

08.01.2019 01:58 | Tlačové správy | MZV

Sme radi, že pán poslanec Ľuboš Blaha zaregistroval otvorený list, ktorý bol zverejnený už 5. decembra 2017 na changenet.sk. Vítame aj to, že jednotlivé časti tohto listu, ako aj nového textu Bezpečnostnej stratégie SR okomentoval na svojom Facebookovom profile (bit.ly/blahaBS).
Je pre nás však ťažké pochopiť niektoré jeho hodnotenia, napríklad o tom, ako je údajným cieľom Bezpečnostnej stratégie obmedzovať slobodu prejavu, pričom jeho status hovorí presne o opaku. Má názor, prezentoval ho, my ho rešpektujeme.

Je nám však ľúto, že pán poslanec nediskutoval o obsahu novej Bezpečnostnej stratégie s nami už pri jej príprave. Vtedy bol ten správny čas prebrať v otvorenej verejnej diskusii všetky návrhy a vhodne ich zapracovať do textu. Bol na to priestor, aj mechanizmus, takýmto spôsobom boli spracované všetky návrhy jednotlivých rezortov, odborníkov a aj politikov, vrátane poslancov.

Pán poslanec v priebehu prípravy Bezpečnostnej stratégie nepredložil zásadné pripomienky k jej zneniu. Navrhol niektoré úpravy textu ako obyčajné pripomienky, čo znamená, že konečnú verziu ich zapracovania nechal na spracovateľovi dokumentu, teda MZVaEZ SR. Ďakujeme mu za túto dôveru.

S poslancami sme o znení Bezpečnostnej stratégie SR diskutovali na samostatnom pracovnom rokovaní. Je nám ľúto, že pán poslanec sa na tomto stretnutí nezúčastnil. Možno by svoju prítomnosť využil na vysvetlenie a pripomenutie svojich pripomienok. Prípadne by ju využil na podporu návrhu pána poslanca Jaroslava Pašku na zapracovanie hrozieb vyplývajúcich pre SR z vesmírnych telies, ktorá sa na stretnutí stretla – diplomaticky – s počudovaním účastníkov.

K niektorým vyjadreniam pána poslanca Blahu z jeho FB príspevku sa nám ťažko vyjadruje, pretože sú evidentne písané veľmi emotívne a založené na veľmi špecifickom svetonázore, ktorý pán poslanec reprezentuje.

Opätovne ale konštatujeme, že:

1️⃣. BEZPEČNOSTNÁ STRATÉGIA BOLA NAPÍSANÁ NA SLOVENSKU

Jej prípravu nefinancoval George Soros, nedali sme ju vypracovať žiadnej zahraničnej mimovládnej organizácii. Tvrdenia o jej vypracovaní cudzími mimovládnymi organizáciami možno smelo a jednoznačne označiť za bludy, hoc sme si plne vedomí, že to nie je typický jazyk diplomacie. Na jej príprave pracovali štátni úradníci Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ako aj iných rezortov a spravodajských služieb. Do procesu prípravy boli zahrnuté aj slovenské mimovládne organizácie. Napísať, že „slovenskú bezpečnostnú stratégiu písal americký think-tank“ je nielen lož, ale aj urážka slovenských odborníkov, ktorí ten text skutočne písali. Dokument bol jednomyseľne schválený v Bezpečnostnej rade aj vo vláde, čiže aj hlasmi všetkých ministrov za stranu Smer-SD.

Hodnotenie bezpečnostného prostredia je náročný proces. Ak má niekto pocit, že hodnotenie ktorejkoľvek individuálnej inštitúcie je to správne, tak sa výrazne mýli. Preto sme aj my pri spracovaní dokumentu uvítali každý konštruktívny návrh, ktorý sa dal využiť. Mimochodom, žiadna z inštitúcií ani žiadny odborník, dokonca ani žiadny politik nenamietali voči textu, ktorý hovorí, že referendum na Kryme bolo nelegálne a nelegitímne a že anexia Krymu sa uskutočnila vojenskou silou. Dokonca ani pán poslanec Blaha to nespochybnil.

2️⃣. ČLENSTVO V NATO A EÚ PRE SLOVENSKO NEMÁ ROZUMNÚ ALTERNATÍVU

Byť členom týchto dvoch organizácií bol záujem Slovenska od jeho vzniku. Získanie členstva a pôsobenie v oboch organizáciách bolo a je súčasťou všetkých programových vyhlásení slovenských vlád, vrátane tej súčasnej. Slovensko je otvorená krajina, prosperujúca vďaka členstvu v NATO a EÚ. Naši ľudia si nevedia predstaviť, že by sme sa vrátili do doby, kedy by sme museli čakať na prechod hraníc do Českej republiky, do Poľska, či do Rakúska. Nevieme si predstaviť, že by sme nemali možnosť rozhodnúť sa odísť skúsiť šťastie v Nemecku, či v inej krajine EÚ.

Možnosť neutrálneho Slovenska bola už v zárodku odmietnutá, pretože bola ekonomicky neudržateľná a neposkytovala nám dostatočné bezpečnostné záruky. V dnešnom zmenenom svete majú väčšie krajiny ako Slovensko problém udržať potrebnú stabilitu a bezpečnosť – Ukrajina je v tomto jasným príkladom. To, že Slováci nikomu nechcú ublížiť neznamená, že sa nám nemôže u nás doma nič stať...

Je nám ľúto, že aj pán poslanec Blaha sa pridal k šíreniu neprávd, poloprávd a poprekrúcaných faktov o príprave a obsahu Bezpečnostnej stratégie. My sme aj naďalej presvedčení o tom, že text novej Bezpečnostnej stratégie SR zodpovedá skutočnému stavu bezpečnostného prostredia vo svete a v Európe a nepovažujeme za potrebné alebo vhodné ho meniť. Text nie je napísaný tak, aby sa kvôli nemu cítili iné krajiny dotknuté alebo ukrivdené. Je napísaný tak, aby dal Slovensku čo najlepší východiskový rámec pre prijímanie tých správnych, objektívnych, rozhodnutí o riešení akýchkoľvek krízových situácií, ktoré v budúcnosti nastanú. Jazyk, ktorý stratégia používa, je moderným jazykom EÚ, ku ktorému sa SR mnohokrát prihlásila vo viacerých dokumentoch, čo by on pán poslanec Bláha ako predseda Výbore pre európske záležitosti NR SR mohol vedieť a mal rešpektovať. Rovnako ako aj programové vyhlásenie vlády, za ktoré v parlamente hlasoval.

Šefčovič sa už v prvej televíznej debate vymedzil voči Čaputovej (VIDEO)

1. Šefčovič sa už v prvej televíznej debate vymedzil voči Čaputovej (VIDEO)

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič sa už v prvej televíznej debate po sobotňajšom prvom kole volieb prezidenta vymedzil voči právničke Zuzane Čaputovej, s ktorou bude 30. marca súperiť o hlasy voličov v druhom kole volieb.

V nedeľu budú viaceré televízne diskusie s dvomi úspešnými kandidátmi

2. V nedeľu budú viaceré televízne diskusie s dvomi úspešnými kandidátmi

V nedeľu ráno pokračujú televízie ale aj vieceré spravodajské médiá so špeciálnym vysielaním k prezidentským voľbám.

Denník SME musel vysvetľovať, prečo mal na titulke chybný volebný lístok

3. Denník SME musel vysvetľovať, prečo mal na titulke chybný volebný lístok

Dnes, v deň volieb, denník SME na titulnej strane tlačeného vydania uverejnil ilustračný volebný lístok, ktorý sa nezhodoval s originálnym volebným lístkom.

Louis Vuitton sťahuje letné modely pripomínajúce Michaela Jacksona (VIDEO)

4. Louis Vuitton sťahuje letné modely pripomínajúce Michaela Jacksona (VIDEO)

Francúzska módna značka Louis Vuitton stiahne zo svojej letnej pánskej kolekcie všetky modely, ktoré mali byť poctou zosnulému popovému spevákovi Michaelovi Jacsonovi.

Venezuelská polícia brutálne zbila poľského novinára

5. Venezuelská polícia brutálne zbila poľského novinára

Venezuelská polícia brutálne zbila poľského novinára Tomasza Surdela, ktorý udalosti v juhoamerickej krajine monitoruje pre denník Gazeta Wyborcza.

Minister vyzýva sociálne siete, aby dôraznejšie mazali radikálne príspevky

6. Minister vyzýva sociálne siete, aby dôraznejšie mazali radikálne príspevky

Spoločnosti prevádzkujúce sociálne siete musia dôraznejšie odstraňovať príspevky, ktoré šíria radikálne a násilnícke myšlienky.

Anticenu Bludný balvan dostala pätica politikov na čele s Babišom

7. Anticenu Bludný balvan dostala pätica politikov na čele s Babišom

Anticenu Bludný balvan, kterou za matení veřejnosti a pavědu uděluje Český klub skeptiků Sisyfos, získali za loňský rok politici.

Médiá chystajú počas volebnej noci špeciálne vysielanie, prinášame prehľad

8. Médiá chystajú počas volebnej noci špeciálne vysielanie, prinášame prehľad

Prezidentské voľby sú jednou z hlavných politických udalostí roka. Televízie, rádiá ale aj spravodajské weby chystajú špeciálne spravodajstvo a volebné štúdiá.

Pellegrini tvrdí, že svojim mimoriadnym vystúpením neporušil zákon

9. Pellegrini tvrdí, že svojim mimoriadnym vystúpením neporušil zákon

V stredu večer pár hodín pred začiatkom moratória pred prezidentskými voľbami vystúpil premiér Peter Pellegrini v RTVS s mimoriadnym prejavom.

Spolumajiteľ Penty poprel komunikáciu s Kočnerom o príprave vraždy

10. Spolumajiteľ Penty poprel komunikáciu s Kočnerom o príprave vraždy

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák dnes odmietol informácie, že zhruba mesiac pred minuloročnou vraždou novinára Jána Kuciaka mu kontroverzný podnikateľ Marian Kočner písal o príprave likvidácie nemenovanej osoby. Kočnera polícia obvinila z objednania Kuciakovej vraždy, už skôr boli v kauze obvinené iné štyri osoby.