Elektronické diaľničné známky pre rok 2019 sú už predaji, prinášame podrobnosti ako ich kúpiť

31.12.2018 17:58 | Tlačové správy |

Národná diaľničná spoločnosť spustila predpredaj elektronických diaľničných známok platných na rok 2019.

Motoristi si môžu od soboty (15.12.2018) zakúpiť elektronickú diaľničnú známku (eDZ) pre rok 2019 v predpredaji. Vlani sa takto v predpredaji najviac elektronických diaľničných známok pre rok 2018 predalo v Bratislave (2 895 kusov), následne v Trnave (791 kusov) a Košiciach (783 kusov).

Elektronickú diaľničnú známku – ročnú za nezmenených 50 eur, 10-dňovú za 10 eur a 30-dňovú za 14 eur - si bude možné zakúpiť:

prostredníctvom internetového portálu www.eznamka.sk,
cez mobilnú aplikáciu "eznamka",
na obchodných miestach najmä na čerpacích staniciach,
na diaľničných hraničných priechodoch.

Všetky predajné miesta sú označené logom „eznamka“ a ich zoznam je zverejnený na webe www.eznamka.sk

Kontrola údajov je dôležitá

Pri kúpe elektronickej diaľničnej známky je potrebné zadať evidenčné číslo vozidla a krajinu registrácie. Ak sú pri platbe za známku zaevidované nesprávne údaje, kontrolný systém zaeviduje daný dopravný prostriedok resp. jazdnú súpravu pri jazde na spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest bez úhrady diaľničnej známky s následkom pokuty. Preto upozorňujeme motoristov, aby si skontrolovali zadávané údaje pozorne ešte raz pred zaplatením známky na predajnom mieste alebo využili možnosť rekapitulácie, ktorá je im vždy ponúknutá pri kúpe eDZ cez portál. V zmysle Všeobecných obchodných podmienok Správcu výberu úhrady diaľničnej známky (ktorým je NDS) za správnosť údajov uvádzaných pri kúpe diaľničnej známky zodpovedá výlučne motorista, ktorý si známku kupuje. V prípade, že je niektorý z údajov chybný alebo neúplný, je nutné toto oznámiť ihneď a to buď cez internetový portál www.eznamka.sk alebo prostredníctvom zákazníckej linky na telefónnom čísle 02 32777 777 (pre volania zo zahraničia: 00421 2 32777 777) .

Motoristom dávame do pozornosti povinnosť poriadne si skontrolovať, či si kupujú známku na osobné alebo prípojné vozidlo a tiež, či kupujú elektronickú známku pre rok 2019, pretože stále je možné kúpiť si známku aj pre rok 2018, ktorá vodičom platí do konca januára budúceho roka.

Platba za eDZ

Za elektronickú diaľničnú známku bude možné zaplatiť hotovosťou alebo platobnou kartou. V prípade, že platba je realizovaná prevodom, tak začiatok platnosti známky je posunutý a motorista je o tom informovaný pri kúpe elektronickej známky. Pri kúpe cez internet alebo mobilnú aplikáciu príde motoristovi doklad o kúpe elektronickou formou, pri kúpe na obchodnom mieste dostane do ruky papierový doklad. Potvrdenie o úhrade nie je potrebné počas jazdy po spoplatnených diaľniciach a rýchlostných cestách nosiť so sebou, určite však odporúčame si ho uschovať.

Dôležité informácie pre ŤZP

Aj v roku 2019 zostáva i naďalej v platnosti, že držitelia parkovacích preukazov ŤZP vydaných Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny SR môžu po registrácii motorového vozidla v systéme eznamka využívať spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest bezplatne. V súčasnosti existujúce registrácie vozidiel oslobodených od úhrady na základe žiadosti držiteľa parkovacieho preukazu ŤZP zostávajú v platnosti a o ich registráciu nie je potrebné opätovne žiadať. Pokiaľ však došlo počas trvania oslobodenia k akejkoľvek zmene údajov uvedených v žiadosti, je potrebné podať novú žiadosť o oslobodenie od povinnosti úhrady diaľničnej známky prostredníctvom portálu www.eznamka.sk resp. na vybraných obchodných miestach v krajských mestách SR. Ich zoznam je uvedený na spomínanej webovej stránke.

NÁKUP DIAĽNIČNEJ ZNÁMKY

Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

1. Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

Islamistické hnutie Taliban dnes varovalo afganské médiá, že ich novinári budú terčom útokov, ak neprestanú vysielať "vládnu propagandu namierenú proti povstalcom".

Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

2. Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

Novou hovorkyňou a manažérkou pre komunikáciu a spoločenskú zodpovednosť spoločnosti Microsoft v SR a ČR je od 1. júna 2019 Miroslava Aleksieva.

Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

3. Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

Vysílání z nedělní demonstrace na pražské Letné vidělo na kanále ČT 24 v průměru 245.000 diváků starších 15 let. To je 12 procent z těch, co byli v tu dobu, tedy mezi 16:30 a 20:00 hodinou, u televize. ČTK to dnes sdělila Česká televize.

4. Status o migrantoch pri jazere už rieši polícia ako podozrenie zo šírenia poplašnej správy

Už štyri dni sa šíri správa o tom, že na Draždiaku v Petržalke sa kúpali 10 migranti v spodnom prádle, ktorí „pokukovali po našich dievčencoch.“

Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

5. Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

Minulý týždeň v RTVS nečakane skončil jeden z hlavných a dlhoročných redaktorov Jaroslav Barborák.

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

6. Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.

V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

7. V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

V RTVS sa dnes nečakane dozvedel o svojom konci jeden z najskúsenejších redaktorov a moderátorov rozhlasového spravodajstva Jaroslav Barborák.

8. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

9. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

10. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.