Elektronické diaľničné známky pre rok 2019 sú už predaji, prinášame podrobnosti ako ich kúpiť

31.12.2018 17:58 | Tlačové správy |

Národná diaľničná spoločnosť spustila predpredaj elektronických diaľničných známok platných na rok 2019.

Motoristi si môžu od soboty (15.12.2018) zakúpiť elektronickú diaľničnú známku (eDZ) pre rok 2019 v predpredaji. Vlani sa takto v predpredaji najviac elektronických diaľničných známok pre rok 2018 predalo v Bratislave (2 895 kusov), následne v Trnave (791 kusov) a Košiciach (783 kusov).

Elektronickú diaľničnú známku – ročnú za nezmenených 50 eur, 10-dňovú za 10 eur a 30-dňovú za 14 eur - si bude možné zakúpiť:

prostredníctvom internetového portálu www.eznamka.sk,
cez mobilnú aplikáciu "eznamka",
na obchodných miestach najmä na čerpacích staniciach,
na diaľničných hraničných priechodoch.

Všetky predajné miesta sú označené logom „eznamka“ a ich zoznam je zverejnený na webe www.eznamka.sk

Kontrola údajov je dôležitá

Pri kúpe elektronickej diaľničnej známky je potrebné zadať evidenčné číslo vozidla a krajinu registrácie. Ak sú pri platbe za známku zaevidované nesprávne údaje, kontrolný systém zaeviduje daný dopravný prostriedok resp. jazdnú súpravu pri jazde na spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest bez úhrady diaľničnej známky s následkom pokuty. Preto upozorňujeme motoristov, aby si skontrolovali zadávané údaje pozorne ešte raz pred zaplatením známky na predajnom mieste alebo využili možnosť rekapitulácie, ktorá je im vždy ponúknutá pri kúpe eDZ cez portál. V zmysle Všeobecných obchodných podmienok Správcu výberu úhrady diaľničnej známky (ktorým je NDS) za správnosť údajov uvádzaných pri kúpe diaľničnej známky zodpovedá výlučne motorista, ktorý si známku kupuje. V prípade, že je niektorý z údajov chybný alebo neúplný, je nutné toto oznámiť ihneď a to buď cez internetový portál www.eznamka.sk alebo prostredníctvom zákazníckej linky na telefónnom čísle 02 32777 777 (pre volania zo zahraničia: 00421 2 32777 777) .

Motoristom dávame do pozornosti povinnosť poriadne si skontrolovať, či si kupujú známku na osobné alebo prípojné vozidlo a tiež, či kupujú elektronickú známku pre rok 2019, pretože stále je možné kúpiť si známku aj pre rok 2018, ktorá vodičom platí do konca januára budúceho roka.

Platba za eDZ

Za elektronickú diaľničnú známku bude možné zaplatiť hotovosťou alebo platobnou kartou. V prípade, že platba je realizovaná prevodom, tak začiatok platnosti známky je posunutý a motorista je o tom informovaný pri kúpe elektronickej známky. Pri kúpe cez internet alebo mobilnú aplikáciu príde motoristovi doklad o kúpe elektronickou formou, pri kúpe na obchodnom mieste dostane do ruky papierový doklad. Potvrdenie o úhrade nie je potrebné počas jazdy po spoplatnených diaľniciach a rýchlostných cestách nosiť so sebou, určite však odporúčame si ho uschovať.

Dôležité informácie pre ŤZP

Aj v roku 2019 zostáva i naďalej v platnosti, že držitelia parkovacích preukazov ŤZP vydaných Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny SR môžu po registrácii motorového vozidla v systéme eznamka využívať spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest bezplatne. V súčasnosti existujúce registrácie vozidiel oslobodených od úhrady na základe žiadosti držiteľa parkovacieho preukazu ŤZP zostávajú v platnosti a o ich registráciu nie je potrebné opätovne žiadať. Pokiaľ však došlo počas trvania oslobodenia k akejkoľvek zmene údajov uvedených v žiadosti, je potrebné podať novú žiadosť o oslobodenie od povinnosti úhrady diaľničnej známky prostredníctvom portálu www.eznamka.sk resp. na vybraných obchodných miestach v krajských mestách SR. Ich zoznam je uvedený na spomínanej webovej stránke.

NÁKUP DIAĽNIČNEJ ZNÁMKY

Jaromír Soukup ohlásil v televízii vstup do politiky - zakladá stranu

1. Jaromír Soukup ohlásil v televízii vstup do politiky - zakladá stranu

Český mediálny podnikateľ Jaromír Soukup zakládá politické hnutie List Jaromíra Soukupa.

Polícia: Hoaxy o únosoch detí dosiahli neúnosnú mieru, šíriť ich je trestné

2. Polícia: Hoaxy o únosoch detí dosiahli neúnosnú mieru, šíriť ich je trestné

Polícia posledné obdobie zaregistrovala zvýšený nárast šírenia hoaxu o únosoch maloletých osôb na Slovensku.

Smer navrhuje zmenu tlačového zákona v prospech politikov

3. Smer navrhuje zmenu tlačového zákona v prospech politikov

Poslanci vládnej strany Smer-SD navrhli vrátiť do tlačového zákona právo politikov na zverejnenie reakcie na články v médiách, ktoré sa týkajú ich osoby. Predlohu novely zákona poslanci predložili do parlamentu.

Bývalý moderátor O 5 minút 12 má nové diskusie v SND

4. Bývalý moderátor O 5 minút 12 má nové diskusie v SND

Slovenské národné divadlo pripravilo nový cyklus diskusií s názvom Slovensko 2043, ktoré moderuje bývalý moderátor diskusnej politickej relácie RTVS O 5 minút 12 Martin Strižinec.

Po Jánovi Kuciakovi bude pomenovaná stáž EP pre novinárov

5. Po Jánovi Kuciakovi bude pomenovaná stáž EP pre novinárov

Stáž pre novinárov, ktorú zastrešuje Európsky parlament, bude pomenovaná po zavraždenom slovenskom novinárovi Jánovi Kuciakovi.

6. Banka 365 a Branči Kováč si uťahujú z ľudí, ktorí veria konšpiráciám a hoaxom (VIDEO)

365.bank prišla s netradičnou kampaňou, v ktorej si uťahuje z ľudí, ktorí veria, že zem je plochá.

Kvôli kontaktom s obvinenou z vraždy novinára prokurátor prišiel o funkciu

7. Kvôli kontaktom s obvinenou z vraždy novinára prokurátor prišiel o funkciu

Slovenský generálny prokurátor Jaromír Čižnár dnes odvolal z funkcie jedného zo svojich námestníkov Reného Vaneka.

Dobrý anjel od nového roka s podporou najväčšej banky

8. Dobrý anjel od nového roka s podporou najväčšej banky

Od januára má Dobrý anjel novú posilu. Partnerom neziskovej organizácie sa stala Slovenská sporiteľňa. Prináša možnosť viac ako 700 000 používateľom Georgea vyklikať si trvalý príkaz a stať sa Dobrým anjelom, súčasne túto možnosť ponúka aj v 250 pobočkách po celom Slovensku.

9. Objednávateľka vraždy Kuciaka sa pokúšala flirtovať aj s vtedajším komentátorom SME

Sieť kontaktov, ktoré nadväzovala s vplyvnými ľuďmi Alena Zsuzsová, ktorá je obvinená z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa rozrastá.

Z Reportérov odchádza ich šéf Vincent Štofaník

10. Z Reportérov odchádza ich šéf Vincent Štofaník

Vincent Štofaník sa podľa informácií Omediach.com rozhodol odísť z vedenia investigatívnej relácie Reportéri, v RTVS ostáva. RTVS informáciu Omediach.com potvrdila.