Elektronické diaľničné známky pre rok 2019 sú už predaji, prinášame podrobnosti ako ich kúpiť

31.12.2018 17:58 | Tlačové správy |

Národná diaľničná spoločnosť spustila predpredaj elektronických diaľničných známok platných na rok 2019.

Motoristi si môžu od soboty (15.12.2018) zakúpiť elektronickú diaľničnú známku (eDZ) pre rok 2019 v predpredaji. Vlani sa takto v predpredaji najviac elektronických diaľničných známok pre rok 2018 predalo v Bratislave (2 895 kusov), následne v Trnave (791 kusov) a Košiciach (783 kusov).

Elektronickú diaľničnú známku – ročnú za nezmenených 50 eur, 10-dňovú za 10 eur a 30-dňovú za 14 eur - si bude možné zakúpiť:

prostredníctvom internetového portálu www.eznamka.sk,
cez mobilnú aplikáciu "eznamka",
na obchodných miestach najmä na čerpacích staniciach,
na diaľničných hraničných priechodoch.

Všetky predajné miesta sú označené logom „eznamka“ a ich zoznam je zverejnený na webe www.eznamka.sk

Kontrola údajov je dôležitá

Pri kúpe elektronickej diaľničnej známky je potrebné zadať evidenčné číslo vozidla a krajinu registrácie. Ak sú pri platbe za známku zaevidované nesprávne údaje, kontrolný systém zaeviduje daný dopravný prostriedok resp. jazdnú súpravu pri jazde na spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest bez úhrady diaľničnej známky s následkom pokuty. Preto upozorňujeme motoristov, aby si skontrolovali zadávané údaje pozorne ešte raz pred zaplatením známky na predajnom mieste alebo využili možnosť rekapitulácie, ktorá je im vždy ponúknutá pri kúpe eDZ cez portál. V zmysle Všeobecných obchodných podmienok Správcu výberu úhrady diaľničnej známky (ktorým je NDS) za správnosť údajov uvádzaných pri kúpe diaľničnej známky zodpovedá výlučne motorista, ktorý si známku kupuje. V prípade, že je niektorý z údajov chybný alebo neúplný, je nutné toto oznámiť ihneď a to buď cez internetový portál www.eznamka.sk alebo prostredníctvom zákazníckej linky na telefónnom čísle 02 32777 777 (pre volania zo zahraničia: 00421 2 32777 777) .

Motoristom dávame do pozornosti povinnosť poriadne si skontrolovať, či si kupujú známku na osobné alebo prípojné vozidlo a tiež, či kupujú elektronickú známku pre rok 2019, pretože stále je možné kúpiť si známku aj pre rok 2018, ktorá vodičom platí do konca januára budúceho roka.

Platba za eDZ

Za elektronickú diaľničnú známku bude možné zaplatiť hotovosťou alebo platobnou kartou. V prípade, že platba je realizovaná prevodom, tak začiatok platnosti známky je posunutý a motorista je o tom informovaný pri kúpe elektronickej známky. Pri kúpe cez internet alebo mobilnú aplikáciu príde motoristovi doklad o kúpe elektronickou formou, pri kúpe na obchodnom mieste dostane do ruky papierový doklad. Potvrdenie o úhrade nie je potrebné počas jazdy po spoplatnených diaľniciach a rýchlostných cestách nosiť so sebou, určite však odporúčame si ho uschovať.

Dôležité informácie pre ŤZP

Aj v roku 2019 zostáva i naďalej v platnosti, že držitelia parkovacích preukazov ŤZP vydaných Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny SR môžu po registrácii motorového vozidla v systéme eznamka využívať spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest bezplatne. V súčasnosti existujúce registrácie vozidiel oslobodených od úhrady na základe žiadosti držiteľa parkovacieho preukazu ŤZP zostávajú v platnosti a o ich registráciu nie je potrebné opätovne žiadať. Pokiaľ však došlo počas trvania oslobodenia k akejkoľvek zmene údajov uvedených v žiadosti, je potrebné podať novú žiadosť o oslobodenie od povinnosti úhrady diaľničnej známky prostredníctvom portálu www.eznamka.sk resp. na vybraných obchodných miestach v krajských mestách SR. Ich zoznam je uvedený na spomínanej webovej stránke.

NÁKUP DIAĽNIČNEJ ZNÁMKY

Šefčovič sa už v prvej televíznej debate vymedzil voči Čaputovej (VIDEO)

1. Šefčovič sa už v prvej televíznej debate vymedzil voči Čaputovej (VIDEO)

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič sa už v prvej televíznej debate po sobotňajšom prvom kole volieb prezidenta vymedzil voči právničke Zuzane Čaputovej, s ktorou bude 30. marca súperiť o hlasy voličov v druhom kole volieb.

V nedeľu budú viaceré televízne diskusie s dvomi úspešnými kandidátmi

2. V nedeľu budú viaceré televízne diskusie s dvomi úspešnými kandidátmi

V nedeľu ráno pokračujú televízie ale aj vieceré spravodajské médiá so špeciálnym vysielaním k prezidentským voľbám.

Denník SME musel vysvetľovať, prečo mal na titulke chybný volebný lístok

3. Denník SME musel vysvetľovať, prečo mal na titulke chybný volebný lístok

Dnes, v deň volieb, denník SME na titulnej strane tlačeného vydania uverejnil ilustračný volebný lístok, ktorý sa nezhodoval s originálnym volebným lístkom.

Louis Vuitton sťahuje letné modely pripomínajúce Michaela Jacksona (VIDEO)

4. Louis Vuitton sťahuje letné modely pripomínajúce Michaela Jacksona (VIDEO)

Francúzska módna značka Louis Vuitton stiahne zo svojej letnej pánskej kolekcie všetky modely, ktoré mali byť poctou zosnulému popovému spevákovi Michaelovi Jacsonovi.

Venezuelská polícia brutálne zbila poľského novinára

5. Venezuelská polícia brutálne zbila poľského novinára

Venezuelská polícia brutálne zbila poľského novinára Tomasza Surdela, ktorý udalosti v juhoamerickej krajine monitoruje pre denník Gazeta Wyborcza.

Minister vyzýva sociálne siete, aby dôraznejšie mazali radikálne príspevky

6. Minister vyzýva sociálne siete, aby dôraznejšie mazali radikálne príspevky

Spoločnosti prevádzkujúce sociálne siete musia dôraznejšie odstraňovať príspevky, ktoré šíria radikálne a násilnícke myšlienky.

Anticenu Bludný balvan dostala pätica politikov na čele s Babišom

7. Anticenu Bludný balvan dostala pätica politikov na čele s Babišom

Anticenu Bludný balvan, kterou za matení veřejnosti a pavědu uděluje Český klub skeptiků Sisyfos, získali za loňský rok politici.

Médiá chystajú počas volebnej noci špeciálne vysielanie, prinášame prehľad

8. Médiá chystajú počas volebnej noci špeciálne vysielanie, prinášame prehľad

Prezidentské voľby sú jednou z hlavných politických udalostí roka. Televízie, rádiá ale aj spravodajské weby chystajú špeciálne spravodajstvo a volebné štúdiá.

Pellegrini tvrdí, že svojim mimoriadnym vystúpením neporušil zákon

9. Pellegrini tvrdí, že svojim mimoriadnym vystúpením neporušil zákon

V stredu večer pár hodín pred začiatkom moratória pred prezidentskými voľbami vystúpil premiér Peter Pellegrini v RTVS s mimoriadnym prejavom.

Spolumajiteľ Penty poprel komunikáciu s Kočnerom o príprave vraždy

10. Spolumajiteľ Penty poprel komunikáciu s Kočnerom o príprave vraždy

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák dnes odmietol informácie, že zhruba mesiac pred minuloročnou vraždou novinára Jána Kuciaka mu kontroverzný podnikateľ Marian Kočner písal o príprave likvidácie nemenovanej osoby. Kočnera polícia obvinila z objednania Kuciakovej vraždy, už skôr boli v kauze obvinené iné štyri osoby.