Bomba pod autom maltskej novinárky bola odpálená na diaľku

Bomba pod autom maltskej novinárky bola odpálená na diaľku Foto: Linkedin

 

Bomba, ktorá v pondelok zabila maltskou novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú, bola podľa polície umiestnená pod autom a na diaľku odpálená mobilným telefónom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

S identifikáciou mobilného telefónu by mali pomôcť zahraniční odborníci, ktorí pri vyšetrovaní asistujú, povedala hovorkyňa maltskej vlády.

"Dôkazy nás vedú k názoru, že bomba bola umiestnená pod autom a odpálená na diaľku," uviedla hovorkyňa. Na vyšetrovaní sa okrem holandských forenzných expertov a agentov amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) podieľa aj britská polícia.

Výbuch odhodil automobil investigatívnej novinárky z cesty ďaleko do poľa. Miestna polícia sa domnieva, že bola zrejme použitá trhavina semtex. Ak sa to potvrdí, bolo by to v dejinách tohto stredomorského ostrova prvýkrát.

Maltský premiér Joseph Muscat priznal, že Caruanová Galiziová bola síce jeho najväčším nepriateľom, ale že vrahov nájde a postaví pred spravodlivosť. Za informácie o vražde ponúkol odmenu. Jeho gesto však neprijali traja dospelí synovia novinárky - Matthew, Andrew a Paul.

"Kým zostanú na svojich miestach súčasní vodcovia krajiny, bude úplne jedno, či polícia zistí, kto si vraždu našej matky objednal," uviedli synovia na facebooku. "Rezignujte - dozeral ste na zrod spoločnosti, ktorú ovláda strach, nedôvera, zločin a korupcia," odkázali ďalej premiérovi.

Muscat dnes odišiel do Bruselu, kde ihneď po príchode poprel tvrdenia, že stál pri zrode "mafiánskeho štátu".

53-ročná žurnalistka na jar niekoľko blízkych premiéra Muscata obvinila, že si otvorili účet v Paname, kam si posielali nekalo získané peniaze. Premiér bol kvôli tomu nútený vyhlásiť predčasné voľby, ktoré v júni, keď Malta predsedala Európskej únii, s prehľadom vyhral. Neúnavná blogerka a novinárka mala nepriateľov na všetkých stranách. V poslednej dobe obvinila šéfa opozície z prania špinavých peňazí.