Investigatívnu novinárku zabila bomba nastražená v aute

Investigatívnu novinárku zabila bomba nastražená v aute Foto: Linkedin

Výbuch bomby nastraženej v aute dnes zabil známu maltskú novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú.  

 

 

Maltský premiér Joseph Muscat označil vraždu za barbarský čin a zároveň za útok proti slobode vyjadrovania, uviedla agentúra AP.

Výbušnina explodovala, keď 53-ročná novinárka a blogerka opúšťala vo svojom vozidle bydlisko v obci Bidnija. Novinárka patrila medzi kľúčových ľudí pri v prípade investigatívneho odhalenia kauzy Panama Papers.

Galiziová sa nedávno sťažovala na to, že sa jej vyhrážali smrťou a že si myslí, že ju niekto sleduje.

Odporúčame aj: Syn zavraždenej novinárky z činu nepriamo obvinil vládu

„Daphne bola trochu kovboj, ktorý sa do vecí vrhá po hlave a nerieši, že veľa ľudí naštve. Verila, že transparentnosť toho čo, ako, a prečo urobí, ju ochráni. Bohužiaľ, sa tak nestalo. Ako novinári by sme nemali o tom mlčať. Ak takúto vraždu novinárky prejdeme s tým, že sa to „holt" stáva, znižujeme svoju vlastnú cenu. Ľudia, ktorí sú natoľko odvážni, aby sa postavili vláde aj organizovanému zločinu, si zaslúžia všetku našu podporu a rešpekt," povedala o zavraždenej maltskej novinárke pre Denník N šéfka Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku Pavla Holcová.

"Všetci vedia, že Caruanová Galiziová bola moja ostrá kritička, ako po politickej, tak osobnej stránke, a rovnako kritizovala aj ostatných," citovalo premiéra Muscata spravodajstvo BBC. Šéf vlády zdôraznil, že pre takýto čin nemôže v žiadnom prípade existovať ospravedlnenie. "Nepoľavíme, kým sa nedosiahne spravodlivosť," dodal.