Zomrel spoluzakladateľ a spolumajiteľ denníka SME Peter Vajda

Zomrel spoluzakladateľ a spolumajiteľ denníka SME Peter Vajda Foto: SME/ G. Kuchta

V nedeľu ráno zomrel v Prahe po vážnej chorobe vo veku 70 rokov Peter Vajda, predseda predstavenstva Proxy Finance, investor a spoluzakladateľ denníka SME*. O úmrtí na webe SME píše generálny riaditeľ Petit Press Alexej Fulmek.

 

 

„Odišiel veľký a zároveň nenápadný človek. Médiá majú len zopár jeho fotografií, nerád sa totiž ukazoval pred objektívmi fotoaparátov, hoci patril medzi najvýznamnejších slovenských podnikateľov," píše na SME.sk Fulmek.
Peter Vajda stál pri vzniku denníka SME, keď poskytol kapitál na vznik novín prostredníctvom jeho Prvej slovenskej investičnej spoločnosti. „Administratíva Vladimíra Mečiara chcela zlikvidovať vedenie a kritického ducha denníka Smena a Peter Vajda ponúkol vtedajšiemu vedeniu a šéfredaktorovi denníka Smena Karolovi Ježíkovi finančnú pomoc v prípade, že väčšina redakcie odíde do nového projektu," píše Fulmek.

Peter Vajda sa narodil v roku 1947 v Bratislave. Absolvoval Strojnícku fakultu SVŠT a postgraduálne študoval na Vysokej škole ekonomickej. Pracoval vo Výskumnom ústave ekonomiky priemyslu, kde sa zaoberal ekonomickou informatikou. V roku 1991 založil Prvú slovenskú investičnú spoločnosť, ktorá sa venovala kupónovej privatizácii. Po útoku Mečiarovej vlády na Prvú slovenskú investičnú spoločnosť presunul niektoré svoje aktivity do Českej republiky a presťahoval sa s rodinou do Prahy, kde založil v roku 1995 firmu Proxy Finance.

V roku 1993 spoluzakladal denník SME. Jeho spoločnosť Prvá slovenská investičná spoločnosť (PSIS) je 60 percentným vlastníkom vydavateľstva Petit Press. Podnikal aj v oblasti financií, nehnuteľností a reštrukturalizácií podnikov.

"Odišiel človek, ktorého v médiách nebolo vidno, hoci bol jedným z mediálnych stĺpov ponovembrového Slovenska," píše šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb.

„Peter Vajda patril medzi najvýznamnejších slovenských podnikateľov porevolučného obdobia. Presadzoval rovnosť príležitosti pre všetkých, vystupoval proti protekcionizmu a zvýhodňovaniu úzkych skupín v podnikaní .Vo verejnom živote presadzoval slobodný priestor na vyjadrovanie rôznych názorov a vzájomný rešpekt všetkých myšlienkových prúdov," píše Fulmek.

* Autorka článku bola v minulosti redaktorkou denníka SME.