Americká armáda pripravila príručku ako poraziť Rusov v hybridnej vojne

Americká armáda pripravila príručku ako poraziť Rusov v hybridnej vojne Foto: publicintelligence.net

 "Ich cieľom je dosiahnuť úplnú zmenu štátneho systému a nový ruský prístup využíva akúkoľvek možnosť nátlaku na dosiahnutie týchto zmien."


Americká armáda vydala 68-stranovú príručkuo tom, ako poraziť ruských vojakov v hybridnej vojne, za akú je napríklad považovaný konflikt na východnej Ukrajine alebo anexia Krymu. Príručka je z decembra 2016.

 

O príručke, ktorá bola zverejnená koncom minulého roka a ktorá je k dispozícii na internete, dnes informoval ruský denník Kommersant s odkazom na americkú webovú stránku National Interest.

Nová ruská stratégia podľa autorov tejto príručky sa spolieha skôr na zvrhnutie režimov za podpory miestnych separatistických zoskupení, než na tradičný koncept vojenského víťazstva. "Ich cieľom je dosiahnuť úplnú zmenu štátneho systému a nový ruský prístup využíva akúkoľvek možnosť nátlaku na dosiahnutie týchto zmien," hovorí text.

Za slabosť ruských jednotiek sa v príručke považuje slabá motivácia vojakov, ktorí boli povolaní do armády k povinnej službe, aj keď podiel profesionálov v ruských uniformách stúpa. Medzi slabé stránky patrí taktické velenie, logistika alebo nepresnosť leteckej a delostreleckej podpory.

Na druhej strane autori odporúčajú americkým vojakom nacvičovať situáciu, keď ich rádiové spojenie alebo satelitná navigácia je vyradené silným rušením. Síce v ruskej armáde nie je dostatok prostriedkov na elektronický boj, existujúce sú sústredené v Kaliningradskom regióne západne od Ruska, Ukrajiny a Sýrie.

Kyjev a Západ vinia Rusko za vojenskú podporu separatistov v Donbase na východnej Ukrajine, Moskva to stále popiera. Konflikt si od apríla 2014 vyžiadal viac ako 10 000 mŕtvych.