RSF upozorňuje na situáciu v Poľsku: Sloboda médií je ohrozená novou komisiou pre ruský vplyv

RSF upozorňuje na situáciu v Poľsku: Sloboda médií je ohrozená novou komisiou pre ruský vplyv Ilust. foto: Omediach.com

Reportéri bez hraníc (RSF) vyzývajú Európsku komisiu a Európsky parlament, aby zabránili použitiu novej poľskej vyšetrovacej komisie pre ruský vplyv na vnútornú bezpečnosť na hon na čarodejnice proti novinárom, ktorí kritizujú vládu pred jesennými parlamentnými voľbami.

Táto štátna komisia, ktorej úlohou bude v rokoch 2007 až 2022 skúmať ruský vplyv na poľskú vnútornú bezpečnosť, bude zriadená na základe zákona, ktorý 26. mája schválilo poľské národné zhromaždenie a o tri dni neskôr ho podpísal prezident Andrzej Duda. Pozostáva z deviatich členov menovaných poslancami, ktorým sú udelené obrovské právomoci bez skutočnej súdnej kontroly, a využije ochranu národnej bezpečnosti ako dôvod na predstavenie novej veľkej hrozby pre právo na informácie.

Komisia, ktorá nie je obmedzená zárukami na ochranu slobody tlače, je oprávnená vyšetrovať „masmédiá“. Bude môcť vypočúvať novinárov a zrušiť služobné tajomstvo vrátane dôvernosti novinárskych zdrojov. Bude mať tiež právomoc požiadať súdne orgány o začatie trestného alebo disciplinárneho konania proti osobám označeným za osoby pod ruským vplyvom a uložiť im desaťročný trest zákazu činnosti.

Nový zákon dostal názov „Lex Tusk“, pretože poľský opozičný líder Donald Tusk si myslí, že jeho cieľom je zabrániť mu kandidovať v nadchádzajúcich voľbách. Jednoznačne však predstavuje aj hrozbu pre slobodu tlače v Poľsku. Člen vládnej strany Duda ešte predtým, ako sa stal prezidentom, prisľúbil, že zákon predloží Ústavnej rade, a dokonca hovoril o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch. Sám však nemá právomoc prijímať zmeny a zákon je už účinný.

„Legitímny cieľ ochrany národnej bezpečnosti nesmie byť použitý ako dôvod na zastrašovanie novinárov, ktorí kritizujú vládu. Pokiaľ nebude vyšetrovacia komisia pre ruský vplyv jednoznačne podliehať princípu dôvernosti zdrojov a účinnej súdnej kontroly, treba sa obávať možnosti honu na čarodejnice. Tento nový zákon podkopáva slobodu tlače, jednu z demokratických hodnôt, ktoré sú Poľsku drahé, v mene ktorých je v popredí európskych krajín, ktoré pomáhajú Ukrajine proti ruskej agresii. Vyzývame Európsku komisiu a Európsky parlament, aby zákon v tomto svetle preskúmali a zaujali pevné stanovisko,“ povedal vedúci oddelenia RSF pre EÚ-Balkán Pavol Szalai.

Hovorca poľskej vlády v reakcii povedal, že komisia je „ demokratická “ a „ všetky činnosti komisie budú podliehať dvojstupňovému súdnemu preskúmaniu.” Rozhodnutia komisie je však možné napadnúť na správnych súdoch len v procesných otázkach. Nie je jasné, či postupy zakotvené v zákone zabezpečia účinnú ochranu novinárskeho tajomstva, upozorňuje RSF.

Očakáva sa, že novinári dostanú predvolanie od komisie. „ Pred komisiou by sa malo dostaviť mnoho novinárov, ktorí sú vo svojej činnosti vystavení určitému ruskému vplyvu, “ povedal námestník ministra obrany Wojciech Skurkiewicz.

Jaroslaw Kaczynski, šéf vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), naznačil, že komisia sa zameria na novinárov nezávislých médií. Keď sa ho spravodajský kanál TVN24 Mateusz Grzymkowski 27. mája spýtal, či dôveruje ministrovi obrany po tom, čo jeho ministerstvu trvalo štyri mesiace, kým identifikovali pozostatky ruskej rakety, ktorá spadla na poľské územie, Kaczynski obvinil Grzymkowského, že je „zástupcom Kremľa, pretože iba Kremeľ chce, aby tento pán prestal byť ministrom obrany. “

Komisia by mohla slúžiť ako nová zbraň pre tento typ útoku, pri ktorom sa spochybňuje poctivosť novinárov v snahe pošpiniť ich povesť. Grzymkowski, ktorý práve upozorňoval na nedostatky v bezpečnosti poľského štátu, nie je prvým novinárom, ktorého PiS a jej spojenci takto napadli. Využívajú sa aj súdne konania. Napriek tomu, že investigatívny reportér Tomasz Piatek pokrýval kremeľskú propagandu v Poľsku, je naďalej vystavený svojvoľnému stíhaniu a rozsudkom, ktoré porušujú jeho práva, píše vo vyhlásení RSF.

"Ak chce poľská vláda urobiť viac v boji proti ruskej propagande v médiách, mala by podporiť systém na ochranu demokratických informačných priestorov navrhnutý RSF, ktorý bol nedávno schválený v dvoch správach Európskeho parlamentu . Pri rešpektovaní zásad právneho štátu by tento systém pomohol predchádzať bezpečnostným hrozbám pre slobodu tlače v Európe , ktoré sú väčšie ako kedykoľvek predtým, odkedy Rusko začalo vojnu na Ukrajine," uzatvára RSF.

Poľsko je na 57. mieste zo 180 krajín vo svetovom indexe slobody tlače RSF za rok 2023 .