Hlavný denník putuje späť na zoznam dezinfowebov

Hlavný denník putuje späť na zoznam dezinfowebov

Najvyšší súd SR odmietol dovolanie vydavateľa webu Hlavný denník v spore voči prevádzkovateľom projektu Konšpirátori.sk. Posledný pokus Hlavného denníka o to, aby bol na základe neodkladného opatrenia vyškrtnutý zo zoznamu konšpiračných webov, tak definitívne zlyhal a Hlavný denník je od dnešného dňa späť na zozname problematických stránok, informuje Peter Jančárik spoluzakladateľ Konšpirátori.sk.

Projekt Konšpirátori.sk na základe hodnotenia odbornej komisie a piatich kritérií zverejňuje zoznam stránok s neserióznym, klamlivým, podvodným, konšpiračným alebo propagandistickým obsahom. Zoznam je určený pre verejnosť, ale aj pre firmy, ktoré nechcú, aby sa ich reklama zobrazovala na pochybných weboch, a aby tak nepodporovali ich fungovanie.

Hlavný denník bol jeden z webov, ktoré po začiatku ruskej invázie na Ukrajine zablokoval Národný bezpečnostný úrad, pretože ho vzhľadom k šíreniu kremeľskej propagandy vyhodnotil ako bezpečnostné riziko*.

Komisia projektu Konšpirátori.sk ho v roku 2020 so známkou 7,9 zaradila na zoznam problematických webov a k jeho obsahu vydala podrobný posudok.

Najvyšší súd zároveň označil dva roky trvajúce neodkladné opatrenie za pridlhé a nespĺňajúce zmysel ochrany pred okamžitou hospodárskou škodou. Vzhľadom na odporúčací charakter zoznamu súd nevidí ani nekalosúťažné praktiky zo strany Konšpirátori.sk. Súd zároveň nariadil vydavateľovi Hlavného denníka úhradu súdnych trov. Proti jeho uzneseniu sa nie je možné odvolať.

“Aj toto rozhodnutie dovolacieho súdu potvrdzuje, že projekt Konšpirátori.sk je realizáciou slobody prejavu a legitímnou kritikou chránenou našimi zákonmi,” hovorí Tomáš Kamenec z advokátskej kancelárie Paul Q, ktorá projekt zastupuje. “Už niekoľko mesiacov však čakáme na zastavenie nezmyselnej exekúcie vedenej Hlavným denníkom. Veríme, že definitívne rozhodnutie Najvyššieho súdu bude dostatočným impulzom pre exekučný súd, aby vo veci konal a exekúciu konečne zastavil,” dodal Kamenec.

“Sme radi, že odvolacie súdy pokračujú v rušení neodkladných opatrení, ktoré pôvodne vydali súdy nižšej inštancie. Je zaujímavé, že ani dva roky od podania návrhu na neodkladné opatrenie voči nám nepodal Hlavný denník žalobu vo veci samej. Vyzerá to, že mu nejde o princíp, ale iba o to, aby umlčal svojich kritikov,” hovorí Peter Jančárik.

*Hlavný denník cez sponzorované statusy propagoval proputinových analytikov

Hlavný denník funguje od roku 2019. Na začiatku prebral facebookovú stránku po stránke Konzervatívny výber, ktorý viedol Peter Králik, známy z viacerých dezinfowebov – pracoval pre Slobodný vysielač či Medzičas. Keď v roku 2019 Králik zomrel, nahradil ho niekdajší hovorca rôznych ministerstiev a finančnej správy Robert Merva a spustil na platforme konzervatívneho výberu Hlavný denník.  V niektorých mesiacoch mal 5 a dokonca až aj viac ako 7 miliónov zobrazení. Pomáhal si platenými statusmi na facebooku a zdieľaním článkov na sieti mnohých facebookových stránok. Priamo propagoval mnohé prebraté texty od proputinovských ruských analytikov.

Web prevádzkuje občianske združenie Verbina, na ktorého čele stojí Alica Mihale Razgyelová, ktorá v posledných voľbách kandidovala za stranu Socialisti.sk Eduarda Chmelára. Na rozdiel od Hlavných správ pre Hlavný denník pracovali mnohí známe tváre zo slovenských médií. Web dával priestor menám antisystémovej a ultraľavicovej scény na Slovensku. Propagoval názory ľudí ako Štefan Harabin, Ľuboš Blaha, Anna Belousová, Eduard Chmelár, Ján Čarnogurský, Milan Žitný, Jozef Banáš, Gustav Murín či Peter Tóth.

Šéfredaktorom bol istý čas aj bývalý šéf TASR a neskôr šéfredaktor Plus 7 dní  Ivan Čeredejev blízky Kočnerovi. Dnes je šéfredaktorom Ivan Mihale, ktorý vo voľbách kandidoval za stranu Socialisti.sk.