V kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej skončili záverečné reči

V kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej skončili záverečné reči Foto: archív aktuality.sk

V kauzách vraždy Jána Kuciaka a prípravy ďalších nedokonaných vrážd v piatok večer na súde skončili záverečné reči. Obhajcovia Mariana Kočnera aj Aleny Zsuzsovej navrhli oslobodiť svojich klientov spod obžaloby; Kočner aj Zsuzsová vinu opäť odmietli.

Žalobcovia už skôr naopak žiadali senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, aby túto dvojicu uznal vinnou a aby obom vymeral doživotie. Verdikt by Špecializovaný trestný súd mohol vyniesť 19. mája.

Za vraždu Kuciaka, pri ktorej bola v roku 2018 zastrelená aj jeho priateľka Martina Kušnírová, si už vo väzení odpykávajú dlhoročné tresty traja ľudia, vrátane vraha. Špecializovaný trestný súd v roku 2020 ale oslobodil Kočnera a Zsuzsovú s obžaloby z podielu na Kuciakovej vražde. Najvyšší súd tento verdikt neskôr zrušil a prípad vrátil na opätovné prerokovanie.

Podľa obžaloby si Kočner objednal Kuciakovu vraždu z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho podozrivú ekonomickú činnosť, čo mohlo Kočnerovi tiež prekaziť plánovaný vstup do politiky. Žalobcovia tvrdili, že Zsuzsová zločin sprostredkovala.

Prípad vraždy Kuciaka Špecializovaný trestný súd na novom pojednávaní spojil s obžalobou z prípravy nedokonaných vrážd prokurátorov i právnika, z ktorých dvaja sa medzitým stali poprednými predstaviteľmi slovenskej prokuratúry; Maroš Žilinka je teraz generálnym prokurátorom a Daniel Lipšic šéfom úradu špeciálnej prokuratúry. V tejto kauze čelia obžalobe štyri osoby, vrátane Kočnera a Zsuzsovej. Aj v tomto prípade je Kočner súdený pre podozrenie, že si vraždy objednal.

Kočner si v súčasnosti vo väzení odpykáva dlhoročný trest za falšovanie zmeniek a Zsuzsovou súdy predtým právoplatne potrestali za podiel na inej vražde.