Petra Tótha odsúdili za vyhrážky už zosnulej novinárke

Petra Tótha odsúdili za vyhrážky už zosnulej novinárke Reprofoto youtube Datel

Samosudkyňa Okresného súdu v Nitre uznala exsiskára Petra Tótha vinným z trestného činu vydierania dnes už zosnulej novinárky Jany Teleki. Súd mu uložil podmienečný trest odňatia slobody na dobu dva roky s dvojročnou skúšobnou lehotou. Rovnaký trest pre neho navrhol aj prokurátor. Obžalovaný sa proti rozsudku odvolal, informuje agentúra TASR.

Podľa sudkyne obžalovaný naplnil podstatu trestného činu vydierania, keď „pod hrozbou násilia nútil Teleki zmeniť článok.“

Bývalý SISkár a bývalý novinár sa mal Teleki vyhrážať za jej texty. Novinárka si telefonické vyhrážky nahrala a napísala o nich na webe Eurorešpekt: "Peter Tóth mi zavolal a brutálnym spôsobom sa vyhrážal nielen mne a mojej rodine, ale aj všetkým mne blízkym osobám," napísala Teleki a pripojila "Peter Tóth: Nepomôže ti NAKA, nepomôže ti nikto … Peter Tóth: … viem kde bývaš, viem kde chodíš nakupovať, viem s kým sa stretávaš… všetko viem … … si to prídem s tebou vyriešiť". V telefonáte mal od nej požadovať prerobenie článku a žiadal, aby sa nevyjadrovala o jeho synovi. V prípade, že tak neurobí, bude ju považovať za svojho nepriateľa. Novinárke sa mal vulgárne vyhrážať, a to aj fyzickým násilím.

Ako píše agentúra TASR podľa súdnej znalkyne je na nahrávke „s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou“ hlas Petra Tótha. Prokurátor skonštatoval, že aj znalec z odboru elektrotechnika, počítačové programy a software potvrdil, že ide o autentickú nahrávku.

Tóth, ktorý bol priateľom a polmáhal Kočnerovi, namietal že nahrávka z novinárkinho telefónu je nezákonným dôkazom. Proti rozsudku sa odvolal.

Odporúčame aj: Tóth písal Kočnerovi: Viem dostať informácie von cez Pravdu, Ďatla a Hlavné správy, s rovnakým dosahom, ako cez žumpu

Jana Teleki zomrela minulý rok. Teleki bola v roku 1999 obvinená z ohovárania na základe zverejnenia satirické básničky v týždenníku Aspekt o primátorovi Považskej Bystrice z HZDS. Súvisiace trestné konanie skončilo až o 12 rokov neskôr. Do roku 2014 bola priebežne stíhaná aj za zverejnenie nezákonných postupov a absolvovala aj psychiatrické vyšetrenia, keď z nej chceli urobiť psychiatrickú pacientku. Až po svojom presťahovaní do zahraničia dosiahla úplne zbavenia viny.
Posledné roky publikovala a vystupovala v rôznych dezinformačných médiách, napríklad v Infovojne či zvtv.