Pri príležitosti korunovácie vyjde kniha o agentovi 007, Bond v nej zachráni kráľa (VIDEO)

Pri príležitosti korunovácie vyjde kniha o agentovi 007, Bond v nej zachráni kráľa (VIDEO) Foto z filmu o Jamesovi Bondovi

Pri príležitosti sobotňajšej korunovácie Karola III. britským kráľom vyjde nová kniha o slávnom agentovi 007 britskej tajnej služby. James Bond sa v nej postaví zloduchovi, ktorý chce zmariť korunováciu, a zachráni kráľa. Knihu s názvom V službách Jeho Veličenstva napísal Charlie Higson. Do predaja pôjde vo štvrtok, uviedla agentúra DPA.

Príbeh začína v deň vydania románu, teda dva dni pred korunováciou. Bohatý excentrik, ktorý sa považuje za následníka trónu, najal tím žoldnierov, aby kráľa pri korunovačnom obrade zabili. Agent 007 je na poslednú chvíľu vyslaný, aby smrtiaci plán prekazil. Názov knihy odkazuje na román V službách Jej Veličenstva od Bondovho duchovného otca Iana Fleminga, ktorý vyšiel pred 60 rokmi.

Charlie Higson, ktorý napísal niekoľko kníh o dobrodružstvách mladého Bonda, bol prvýkrát poverený Flemingovými potomkami, aby vytvoril román o dospelom agentovi. Pôvodne mal výťažok z knihy putovať na konto kráľovskej charitatívnej organizácie Prince's Trust. Podľa Higsona sa však kráľovskej rodine zdala zápletka príliš citlivá, a preto sa palác nakoniec rozhodol nespolupracovať.

Šesťdesiatštyriročný autor si je však istý, že Karol III. mu román nebude vyčítať. "Je to šikovný muž, má zmysel pre humor a je aj Bondovým fanúšikom," povedal Higson v rozhovore pre britský denník The Times. "Možno sa jedného dňa stretneme a porozprávame sa o tom."

Kráľovská rodina je pravidelným hosťom slávnostných premiér filmov o Jamesovi Bondovi, píše DPA. V čase, keď Karol III. mal ešte titul princa z Walesu, sa často zúčastnil nakrúcania, vrátane zatiaľ posledného filmu o agentovi 007 Nie je čas zomrieť.

Bondov zatiaľ posledný predstaviteľ herec Daniel Craig pri príležitosti olympijských hier v Londýne v roku 2012 natočil s vlani zosnulou kráľovnou Alžbetou II. video, v ktorom panovníčku doprevadí na štadión vrtuľníkom. Alžbetín herecký výkon vtedy ocenila aj Britská akadémia filmovej a televíznej tvorby (BAFTA).