Vo Švédsku zavraždili blogera, ktorý kritizoval Kadyrova

Vo Švédsku zavraždili blogera, ktorý kritizoval Kadyrova Reprofoto youtube TV Caucasus

Čečenský opozičný blogger Tumso Abdurachmanov, pokladaný za jedného z hlavných kritikov vládcu autonómneho Čečenska Ramzana Kadyrova, bol zavraždený vo švédskom exile. S s odvolaním sa na jeho spolupracovníkov to oznámilo Rádio Sloboda. Švédske úrady sa k veci zatiaľ nevyjadrili. Abdurachmanov bol podľa rozhlasovej stanice zastrelený v noci z 1. na 2. decembra.

V médiách a na sociálnych sieťach sa najprv objavili informácie, že je blogger nezvestný a že posledný príspevok na internete zverejnil 30. novembra. Novinárom sa nepodarilo spojiť sa ani s jeho bratom Muchammadom Abdurachmanovom. Podľa nepotvrdených správ zo sociálnych sietí Muchammada ukryli tajné služby po tom, čo Tumsa zastrelila skupina osôb.

Internetový publicista a disident Abdurachmanov oficiálne získal politický azyl vo Švédsku vlani v októbri, pripomenula ukrajinská agentúra Unian.

Kadyrov, ktorý ako prezident vládne ruskému Čečensku od roku 2007, je v médiách opakovane spájaný s politickými vraždami, či už svojich oponentov, alebo kritikov ruského prezidenta Vladimíra Putina. "Čečenská stopa" figurovala v prípadoch zavraždenej novinárky Anny Polititkovskej aj bývalého podpredsedu ruskej vlády, opozičného predáka Borisa Nemcova; ruské súdy v oboch prípadoch odsúdili nájomných vrahov z Čečenska, ale strojcovia zločinov zostali podľa kritikov ruských pomerov nedotknuteľní.

Vlani v auguste bol v Rakúsku odsúdený na doživotie muž čečenského pôvodu, obžalovaný z vraždy Kadyrovovho kritika, ktorá sa stala predvlani v júli neďaleko Viedne. Štyridsaťosemročný muž podľa súdu zastrelil šiestimi ranami z pištole svojHO o päť rokov mladšieho krajana. Jedna rana pri tom bola vystrelená z krátkej blízkosti do hlavy. Vražda sa stala v priemyselnej zóne v meste Gerasdorf neďaleko Viedne. Na oblečení obvineného experti našli stopy krvi obete a tiež stopy pušného prachu.

Kadyrov krátko po vražde tvrdil, že zločin najskôr spáchali cudzie rozviedky, aby pošpinili jeho meno.

Agentúra AP vtedy pripomenula, že kritici čečenskej vlády čelili viacerým pokusom o napadnutie v zahraničí. Vo francúzskom Lille predvlani vo februári zavraždili blogera Imrana Alijeva, ktorý kritizoval Kadyrova na platforme YouTube.