Prepustili novinára, ktorý chybne napísal, že raketa, ktorá dopadla v Poľsku, bola ruská

Prepustili novinára, ktorý chybne napísal, že raketa, ktorá dopadla v Poľsku, bola ruská Reprofoto youtube Fakt

Americká tlačová agentúra Associated Press (AP) prepustila novinára, ktorý v utorok 15. novembra s odkazom na nemenovaný americký zdroj chybne informoval, že na východ Poľska dopadla ruská raketa. Predstavitelia Poľska, NATO aj Spojených štátov neskôr uviedli, že išlo zrejme o ukrajinskú raketu, ktorú Kyjev vyslal v obrane pred ruskými raketovými útokmi. AP správu neskôr opravila.

Informáciu prebrali mnohé ďalšie médiá či politici.

Reportér James LaPorta bol prepustený po tom, čo ho vedenie agentúry určilo ako zodpovedného za správu, ktorá chybne uvádzala, že strela bola ruská. Uviedli to zamestnanci AP oboznámení so situáciou, ktorí o zamestnaneckých pomeroch a vnútorných záležitostiach agentúry hovorili pod podmienkou anonymity.

LaPorta podľa AP nedodržal vnútorné zásady, ktoré vyžadujú potvrdenie podobných informácií z druhého zdroja. V internej správe novinár uviedol, že jeho anonymný zdroj podľa požiadaviek agentúry preveril nadriadený. Ten však podľa ľudí oboznámených so situáciou uviedol, že o použití zdroja v tomto konkrétnom prípade nevedel.

AP bola podľa všetkého okrem poľských médií prvou mediálnou organizáciou, ktorá o dopade rakety v obci Przewodów na poľsko-ukrajinskej hranici z minulého týždňa informovala. Chybné označenie rakety za ruskú bolo podľa agentúry obzvlášť závažné kvôli záväzkom NATO reagovať ako celok v prípade, že niekto zaútočí na členskú krajinu.

"Všetky závažné chyby, ktoré sa stanú, prešetríme," povedala viceprezidentka a šéfredaktorka AP Julie Paceová.

Prvá správa AP o incidente bola pridelená "vysoko postavenému americkému činiteľovi" bez vysvetlenia, prečo mu agentúra prisúdila anonymitu. Vnútorné nariadenia pritom toto vysvetlenie vždy vyžadujú. Do správy neskôr bolo doplnené, že činiteľ nebol menovaný kvôli ochrane zdroja.

Na správu AP, ktorú prevzalo množstvo ďalších médií po celom svete, následne reagovali predstavitelia krajín NATO vrátane lotyšského premiéra Edgarsa Rinkévičsa alebo českej ministerky obrany Jany Černochovej či slovenskí politici. Na správy tiež okamžite reagovali ukrajinskí predstavitelia. Varšava následne 16. novembra krátko po polnoci uviedla, že dedinu Przewodów zasiahla raketa ruskej výroby bez toho, aby špecifikovala, kto raketu vystrelil.

Správu o tom, že zrejme išlo o raketu ukrajinských ozbrojených síl, ktoré chceli zostreliť ruskú raketu, vydala AP 16. novembra ráno, odkazuje sa v nej na troch nemenovaných amerických činiteľov. V priebehu dňa potom poľský prezident Andrzej Duda, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg alebo americký prezident Joe Biden uviedli, že zrejme išlo o raketu ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Kyjev sa 15. novembra bránil pred masívnym ruským ostreľovaním, podľa ukrajinských úradov najrozsiahlejším od začiatku ruskej invázie.