V Mexiku zavraždili dve novinárky

V pondelok v mexickom štáte Veracruz zavraždili miestnu novinárku a jej kameramanku. S odvolaním sa na úrady o tom dnes informovali zahraničné agentúry. Od začiatku roka sa už aj tak v Mexiku obeťami násilných činov stalo jedenásť novinárov či ďalších ľudí pracujúcich v médiách.

 

Úrady vyšetrujú, či posledné dve úmrtia priamo súvisia s výkonom povolaním zavraždených žien.

Prokuratúra štátu Veracruz sľúbila, že úmrtia dôkladne vyšetrí. "Nájdeme páchateľov tohto zločinu a postavíme ich pred súd," uviedol guvernér štátu Veracruz Cuitláhuac García. Úrady podľa neho nedopustia, aby páchatelia vyviazli bez trestu. Agentúra AFP však poznamenala, že u mnohých vrážd novinárov v Mexiku sa páchateľa nikdy dopadnúť nepodarí.

Zastrelená novinárka Yessenia Mollinedová bola šéfredaktorkou miestneho spravodajského portálu El Veraz. Pri streľbe, ktorej podľahla, zomrela aj jej kameramanka Sheila Garcíaová. Minulý týždeň neznámi páchatelia zavraždili skúseného novinára Luisa Enriqua Ramíreza, ktorý pôsobil v štáte Sinaloa, známom stretmi medzi drogovými gangmi.

Kvôli vysokému počtu zavraždených novinárov čelí mexická vláda kritike od miestnych organizácií na ochranu slobody tlače a ľudských práv aj zo zahraničia, napríklad od Európskeho parlamentu. Podľa kritikov mexický prezident Andrés Manuel López Obrador nedokázal od začiatku svojho mandátu v roku 2018 nastaviť efektívny systém ochrany ľudí pracujúcich v médiách. V pondelok mexickí novinári znova demonštrovali proti násiliu, ktorého sú terčom.

Podľa medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) v Mexiku od roku 2000 zomrelo násilnou smrťou najmenej 150 novinárov. Organizácia vo svojej správe o slobode tlače vo svete označuje Mexiko za jednu z najnebezpečnejších krajín na svete pre médiá. Podľa RSF novinárov v krajine ohrozujú vzťahy medzi organizovaným zločinom a odplatnými predstaviteľmi úradov a polície.