V Mexiku zavraždili od začiatku roka deviateho novinára, zahraničná kritika silnie

V Mexiku zavraždili od začiatku roka deviateho novinára, zahraničná kritika silnie Facebook La Fábrica - Noticias + Conciencia

Od začiatku tohto roku bol v Mexiku zavraždený už deviaty novinár. Najnovšou obeťou sa stal veterán profesie Luis Enrique Ramírez, ktorý naposledy pracoval ako stĺpkár denníka El Debate. S odvolaním sa na miestne úrady a organizáciu Reportéri bez hraníc (RSF) o tom dnes informovala agentúra AFP. Násilie proti zamestnancom miestnych médií vyvolalo medzinárodnú kritiku.

Ramírezovo telo našli bezpečnostné zložky v čiernom vreci a zabalené v igelite vo štvrtok pri ceste v štáte Sinaloa na severozápade krajiny. Zavraždený novinár bol podľa jeho domovského El Debate uznávanou osobnosťou aj mimo Sinaloa, prešiel redakciami niekoľkých veľkých mexických novín.

Juan Vásques z ľudskoprávnej organizácie Article 19, ktorá sa zaoberá slobodou tlače, agentúre Reuters povedal, že Ramírez bol už predtým vystavený "agresii". "Cítim bezprostredné nebezpečenstvo, že som na rade. Zapadám do určitého vzorca (vrážd)," konštatoval Ramírez už pred niekoľkými rokmi.

Jeho smrť bude vyšetrovať federálna vláda v spolupráci so štátnymi a miestnymi orgánmi, napísal hovorca prezidenta na twitteri. Uviedol tiež, že sa "posilia bezpečnostné opatrenia pre novinárov".

Organizácia Article 19 vydala v apríli správu, podľa ktorej sa násilie proti zástupcom tlače prudko zvýšilo počas vlády prezidenta Andresa Manuela Lopéza Obradora. Len počas jeho mandátu bolo zavraždených 34 novinárov.