Andrej Kiska a jeho politický triler Prezident

Andrej Kiska a jeho politický triler Prezident Foto: Ikar

„Stále si nepochopil premiérov svet. Celý život je v politike. Nerobil a nerozumie ničomu inému. Na škole bol ctižiadostivý bifľoš a šplhúň. Potom sa dostal do strany a odvtedy len robí politiku. Dohaduje, upláca, sľubuje, vyhráža sa. Ty si nikdy v politike nebol. Čistil si Američanom dlážky, podnikal, robil charitu. Jeho krédom je, že víťaz berie všetko. A tvojím je pokora a služba. Nikdy, nikdy ťa nepochopí.“

Prezident – dvadsať dní na prežitie je politický triler, v ktorom sa prelína fikcia so skutočnosťou. Bývalý prezident Andrej Kiska sa rozhodol pre fiktívny príbeh, aby mohol doň vložiť rôzne pikošky, názory, svoje pohľady na politickú situáciu. Aby to malo šťavu, spád a čitateľov to bavilo. „Táto kniha je fikcia, no je tam mnoho situácií, ktoré som naozaj zažil a bude záležať len na čitateľovi, čo všetko tam nájde a odhalí,“ usmieva sa bývalý prezident.

Veľký rozhovor s A.Kiskom o knihe si môžete vypočuť v podcaste Knižný kompas. Prečo napísal fikciu a nie memoáre? Nakoľko je príbeh autentický, ako vymýšľal mená svojich postáv a ktoré „bondovské“ vychytávky sú reálne, ktoré vymyslené? Aj o tom hovorí v podcaste:

Príbeh sa začína inauguráciou prezidenta Patrika, ktorý vo voľbách porazil premiéra Vargu. A začína sa dvadsať dní, ktoré preveria novú hlavu štátu zo všetkých uhlov. Na domácej scéne napätý vzťah s premiérom. V pozadí ukrajinsko-ruská vojna, do ktorej prezident zasiahne viac, ako by si možno želal. Vystúpi v OSN, stretne sa s americkým prezidentom a snaží sa udržať na uzde ruského prezidenta Stepina ukrajinskú hlavu štátu Berdija.
No a popri tom sa vinie osobná linka prezidenta – vzťahy v jeho najbližšom okolí, dcéra Dominika, dom v Malinove a najmä rodiaca sa láska k Eliške, členke prezidentského tímu.

Čo je realita a čo fikcia?

„Pred týždňom prišiel poštou Patrikovi anonym. ´Pre každú sviňu sa varí voda. Dostali sme aj iných, väčších frajerov.´ Cítil zlovestný príznak pre budúce mesiace.“
O kom rozprával vtedajší premiér Robert Fico na spoločnom obede s prezidentom Andrejom Kiskom, keď hovoril o svini a variacej sa vode? „Nechcem rozvádzať detaily, ale dnes má táto osoba vysoké politické postavenie,“ tvrdí exprezident o knihe, ktorá vyšla vo vydavateľstve Ikar.
Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Boris Farkaš:

Milan Buno, knižný publicista