Axel Springer kupuje spravodajský web Politico, podľa zdrojov za miliardu dolárov

Axel Springer kupuje spravodajský web Politico, podľa zdrojov za miliardu dolárov

Nemecké vydavateľstvo Axel Springer, ktoré stojí na Slovensku napríklad za webom Aktuality.sk, kúpi americkú spoločnosť Politico, ktorá prevádzkuje rovnomenný spravodajský web. Nemecký podnik to dnes uviedol v tlačovej správe.

 O cene sa nezmieňuje, podľa zdrojov denníka The New York Times ide ale o miliardu dolárov. 

Axel Springer získa tiež zvyšný polovičný podielu v spoločnom podniku Politico Europe. Transakcia by mala byť uzavretá do konca tohto roka.

Nemecký podnik si nákupom rozšíri portfólio, do ktorého spadajú on-line mediálne spoločnosti Insider či Morning Brew.

Spoločný podnik Politico Europe vznikol v roku 2014, od roku 2019 je v zisku. Zakladateľ spoločnosti Politico Robert Allbritton si udrží svoju úlohu ako v spoločnosti Politico, tak v sesterskej firme Protocol, ktorá pokrýva dianie v odvetví technológií.

Vo dvojici spravodajských spoločností sa zachovajú vedúce pozície a tiež editori. Politico bude fungovať nezávisle na ďalších značkách, ktoré spadajú pod Axel Springer.

Axel Springer je mediálna a technologická spoločnosť, ktorá pôsobí vo viac než 40 krajinách, vrátane Slovenska, kde kontroluje prostredníctvom spoločnosti Ringier Axel Springer SK viac ako 20 online značiek.

Axel Springer vlastní známe svetové médiá o. i. BILD, WELT, BUSINESS INSIDER, POLITICO Europe.

Politický server Politico (predtým The Politico) založil v roku 2007 podnikateľ a súčasný šéf spoločnosti Robert Allbritton, ktorý k sebe pretiahol bývalého novinára denníka The Washington Post Johna F. Harrisa a Jima VandeHeie. Vlastníkom spoločnosti je Allbrittonova firma Capitol News Company.

Spoločnosť vznikla ako nezávislá a nestranná spravodajská organizácie a veľmi rýchlo si vo Washingtone získala rešpekt. Asi najznámejším produktom spoločnosti je politický web Politico, spoločnosť ale prevádzkuje aj vlastnú televíziu, rozhlas a vydáva tlačené médiá.

Firma zamestnáva zhruba 700 ľudí. V roku 2008 malo Politico viac ako tri milióny unikátnych návštev webových stránok mesačne, teraz je to asi 54 miliónov.

V roku 2014 vstúpila spoločnosť aj na európsky trh, hlavným materiálom pre začiatok prevádzky Politico Europe sa stal v roku 2015 rozhovor s vtedajším predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom, ktorý bol na vtedajšie pomery veľmi otvorený. Na bruselskej mediálnej scéne ambiciózny web Politico vtedy nahradil doterajší rešpektovaný denník European Voice. Americké Politico spoločne s nemeckým vydavateľstvom Axel Springer prevzali European Voice v decembri 2014.