Predsedníčka EK odsúdila špehovanie novinárov, ku ktorému malo dochádzať napríklad aj v Maďarsku

Predsedníčka EK odsúdila špehovanie novinárov, ku ktorému malo dochádzať napríklad aj v Maďarsku Ilustr. foto: Omediach.com

Úplne neprijateľné je podľa predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyen špehovanie novinárov. Na návšteve Prahy sa tak vyjadrila k záverom investigatívnej práce 17 médií, podľa ktorých vlády niekoľkých krajín, vrátane Maďarska, teda krajiny EÚ, zneužili softvér izraelskej spoločnosti NSO Group nazvaný Pegasus na sledovanie reportérov a ďalších ľudí. Von der Leyen dodala, že je ešte potrebné overiť, či k takému špehovaniu skutočne dochádzalo. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó obvinenia voči svojej vláde odmietol.

 

Podľa investigatívnej práce mimovládnej organizácie Forbidden Stories so sídlom v Paríži boli s pomocou spywaru Pegasus sledovaní novinári, politici, aktivisti za ľudské práva alebo významní podnikatelia minimálne v desiatich krajinách vrátane Maďarska. Na zisteniach sa podieľal aj český server investigace.cz. Médiá plánujú v nasledujúcich dňoch zverejniť identitu ľudí, ktorí boli sledovaní. Sú medzi nimi údajne aj novinári veľkých svetových médií, ako je CNN, El País, The New York Times, Reuters, AFP, AP alebo Financial Times.

Von der Leyen zdôraznila, že Európska únia si zakladá na slobode tlače a médií. Pripomenula, že práve sloboda prejavu patrí k pilierom EÚ.

Šéf maďarskej diplomacie Szijjártó podľa spravodajského portálu Telex.hu dnes na tlačovej konferencii v meste Komárom poprel, že kabinet premiéra Viktora Orbána využíval taký softvér na sledovanie novinárov a aktivistov. Riaditeľ tajnej služby IH, ktorá podlieha ministerstvu zahraničia, podľa ministra vylúčil, že jeho úrad pracoval s Pegasom. Dal tiež najavo ochotu poskytnúť bezpečnostnému výboru parlamentu v tejto veci informácie.

Agentúra DPA však poznamenala, že IH je len jednou z piatich maďarských tajných služieb. A podľa serveru Telex.hu Szijjártó nechcel povedať, či prostredníctvom Pegasu mohli ľudí sledovať iné orgány.

Maďarskí opoziční zákonodarcovia podľa tlačovej agentúry AP vyzvali na prešetrenie obvinení, že maďarská vláda program zneužila na sledovanie ľudí. Predseda parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť János Stummer (Hnutie za lepšie Maďarsko, Jobbik) povedal, že popísané praktiky nie sú v právnom štáte prípustné. Upresnil, že výbor sa bude na vec pýtať národných bezpečnostných a spravodajských agentúr.

Medzi uniknutým dátami o sledovaných ľuďoch v Maďarsku sú telefónne čísla najmenej desiatich právnikov, jedného opozičného politika a najmenej piatich novinárov, rovnako ako ľudí, ktorí mohli byť sledovaní oprávnene v rámci záujmov národnej bezpečnosti a kriminálneho vyšetrovania, uviedol v nedeľu denník The Guardian. Spyware bol identifikovaný v telefónoch dvoch novinárov investigatívneho médiá Direkt 36. Jedným zo sledovaných maďarských reportérov bol podľa zistení Forbidden Stories Szabolcs Panyi, ktorí má mnoho kontaktov v diplomatických a bezpečnostných kruhoch.

Panyi v reakcii uviedol, že niektorí predstavitelia Orbánovej vlády vnímajú nezávislú žurnalistiku ako nebezpečenstvo pre nich samotných. "Myslím, že je tu rozšírená paranoja a že v našich motívoch a sieťach hľadajú oveľa viac, ako v nich v skutočnosti je," citoval ho The Guardian.

Program Pegasus dokáže napadnúť telefóny s operačnými systémami iOS alebo Android, u ktorých umožní prehľadať e-mailovú a SMS komunikáciu, fotografie, nahrávať telefónne hovory alebo potajomky zapnúť kameru a mikrofón. Spoločnosť NSO, ktorá program poskytuje, vo vyhlásení odmietla tvrdenia o aktivite svojich klientov a označila ich za lživé. Doplnila však, že prešetrí všetky tvrdenia, ktoré považuje za dôveryhodné a ktoré sa týkajú zneužitia jej softvéru.