V Hongkongu stáli dlhé rady na posledné vydanie prodemokratického denníka

V Hongkongu stáli dlhé rady na posledné vydanie prodemokratického denníka Reprofoto facebook TV Al Jazeera

Ľudia v Hongkongu dnes ráno stáli dlhé rady na posledné vydanie prodemokratického denníka Apple Daily, ktorý po 26 rokoch končí činnosť v dôsledku zásahu úradov. Podľa nich denník svojimi článkami porušoval zákony.

Hongkonská polícia vykonala v redakcii denníka minulý týždeň raziu, zadržala jeho šéfredaktora, výkonného riaditeľa mediálnej skupiny Next Digital, ktorá denník vlastní, a ďalších troch vysokých činiteľov. Zmrazený bol tiež majetok v hodnote 18 miliónov hongkonských dolárov, ktorý patrí trom spoločnostiam napojeným na Apple Daily.

Rady na posledné vydanie sa začali robiť už o polnoci, do skorého dopoludnia sa v stánkoch po celom meste predal milión výtlačkov. Je to desaťkrát viac, než býval obvyklý náklad denníka.

"Po dnešku nie je v Hongkongu sloboda tlače (...) V Hongkongu nevidím budúcnosť," povedal agentúre Reuters grafický dizajnér Dickson Ng. "Cítim dnes veľké sklamanie a zlosť. Nechápem, prečo bola naša početne malá skupina a noviny nútené prestať fungovať za takýchto podmienok."

Apple Daily bol populárny bulvárny denník, ktorý publikoval správy o celebritách, ale vo svojich politických článkoch tiež často kritizoval hongkonské vedenie aj čínsku vládnucej garnitúru. Denník patrí opozičnému aktivistovi Jimmymu Laiovi, ktorý si teraz odpykáva trest za účasť na nepovolených demonštráciách v roku 2019.

Poradca Jimmyho Laia v pondelok uviedol, že po zablokovaní aktív denník nie je schopný vyplácať mzdy svojim zhruba 600 zamestnancom ani vykonávať iné platby a bude tak nútený v najbližších niekoľkých dňoch skončiť.

Polícia oznámila, že niekoľko desiatok článkov v denníku porušilo bezpečnostný zákon pre Hongkong, ktorý trestá napríklad podnecovanie k odtrhnutiu Hongkongu od Číny, podporu terorizmu, podvracanie štátneho poriadku či spoluprácu so zahraničnými krajinami alebo osobami s cieľom ohroziť štátnu bezpečnosť. Za jeho porušenie hrozia vysoké tresty odňatia slobody.

Zásah proti Apple Daily prehĺbil obavy o slobodu slova v bývalej britskej kolónii Hongkongu, ktorá v roku 1997 prešla pod čínsku správu. Raziu v redakcii denníka kritizovali západné vlády, medzinárodné organizácie pre ľudské práva aj novinárske združenia.