Turecký novinár dostal trest väzenia, informoval o vyhlásení odsudzujúcom vojnu

Turecký novinár dostal trest väzenia, informoval o vyhlásení odsudzujúcom vojnu Ilustr. foto: Omediach.com

Súd v tureckom meste Bursa poslal do väzenia na takmer dva roky novinárov Ozana Kaplanoglua za to, že pred tromi rokmi informoval na miestnom spravodajskom portáli o vyhlásení občianskych organizácií, ktoré odsúdilo tureckú vojenskú operáciu na severe Sýrie. Žurnalista bol odsúdený za "šírenie teroristickej propagandy". Informovala o tom cez víkend agentúra Bianet.

Kaplanoglu, ktorý je šéfredaktorom spravodajského servera BursaMuhalif.com, dostal v piatok trest za správu z tlačovej konferencie z konca januára 2018, na ktorej zástupcovia miestnych združení i politických strán odsúdili tureckú intervenciu v oblasti sýrskeho mesta Afrin ležiaceho asi 30 kilometrov od tureckej hranice. Na TK bola prečítaná deklarácia nazvaná "Sme na strane mieru, nie vojny".

Operáciu tureckej armády pri Afrin vtedy odsúdilo mnoho mimovládnych organizácií i v zahraničí. Ankara ju zdôvodnila bojom proti teroristom, za ktoré považuje sýrske kurdské milície YPG, pretože podľa nej spolupracujú s tureckou organizáciou Strana kurdských pracujúcich (PKK) bojujúcou za autonómiu a práva Kurdov. Tí majú vo svete jediný autonómny región, a to v severnom Iraku. YPG však v sýrskej občianskej vojne po boku medzinárodnej koalície na čele s USA výrazne prispeli k potlačeniu teroristickej organizácie Islamský štát v Sýrii.

"Tento verdikt je čisto politický. Nie je zločin obhajovať slobodu slova a už vôbec nie je zločin obhajovať mier," povedal po odsúdení novinára Kaplanoglua jeho advokát Özgür Özcan. Dodal, že sa proti rozsudku odvolá.