Print this page

Hríb ku kauze Šeligu a Žitňanskej v jeho podniku: Prevádzka bola pre verejnosť zatvorená Foto: týždeň

Šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb posedenie politikov v jeho podniku v čase zákazu osobne povolil.

Fotograf Plus 7 dní Vlado Benko Jr. nafotil pred pár dňami podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu a jeho stranícku kolegyňu Janu Žitňanskú po 21:00 na ulici a aj v podniku Klub pod lampou, za ktorým stojí novinár Štefan Hríb. Spolu s nimi tam boli aj bratislavský župan Juraj Droba a zdravotnícky analytik.  V Plus 7 dní vyšiel následne s fotkami článok o tom, ako títo politici vládnej koalície porušujú pravidlá, ktoré ich vláda schválila. Hríb "svojich VIP hostí pozval dovnútra. Nenechal ich sedieť len na terase ako bežných smrteľníkov," napísali redaktori Plus 7 dní. 

Obaja politici so strany Za ľudí si priznali chybu a vzdali sa funkcií – Šeliga pozície podpredsedu parlamentu a Žitňanská pozície predsedníčky parlamentného výboru. Hríb pre Omediach.com potvrdil, že vedel o návšteve politikov v jeho podniku po 21:00, sám im dám na to súhlas. 

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave sa bude dodržiavaním nariadení v kaviarni zaoberať. „Vo veci začne správne konanie voči prevádzkovateľovi, ktorého predmetom bude zisťovanie, či bol skutočne naplnený skutkový stav deliktu, a v prípade, že sa tak stalo, bude následne uložená príslušná sankcia,“ povedala hovorkyňa úradu.

Podľa epidemiologických nariadení podniky môžu byť otvorené len do 21:00 hodiny a zatiaľ je povolená prevádzka pre hostí len na terasách. Klubu pod lampou hrozí pokuta.

Na otázku, čo hovorí na porušenie zákazu, podľa ktorého majú byť prevádzky po 21:00 hodine zatvorené, Štefan Hríb povedal, že jeho "prevádzka bola pre verejnosť zatvorená". Viac sa k incidentu nevyjadril.

Foto: Facebook Klub pod lampou

Incident v článku na webe .týždňa komentuje dlhoročný redaktor Eugen Korda, v ktorom pochválil Šeligu a Žitňanskú za to, že sa ospravedlnili a vzdali funkcií: „Obaja urobili len to, čo slušní politici majú urobiť automaticky, keď sa príde na ich zlyhanie. Robert Fico, ktorý bez rúška rečnil pred Národnou radou k demonštrantom a vyzýval ich aby nerešpektovali vládne nariadenia, by si teraz na Šeligovi bez škrupúľ celkom určite zgustol. A podobne by sa zachoval aj jeho klon Pellegrini. … Prichytený Šeliga a prichytená Žitňanská ukázali, podobne ako kedysi ukázala vzdaním sa poslaneckého mandátu Iveta Radičová, keď hlasovala namiesto svojej kolegyne, že za chyby sa má platiť. “

Dôvod na pokutu pre kaviareň Korda nevidí: "Ešte mám pred očami nedávno otvorené terasy. Desiatky, stovky, možno tisíce nadržaných ľudí si užívali zjemnenie zákazov. Nevidel som ani jedného, ktorý by mal na tvári rúško tak, ako to prikazovala vyhláška. Nevidel som ani jedného majiteľa reštaurácie, ktorý by vyžadoval od hostí doklad o testovaní. Ak si teda nejaký horlivý úradník zmyslí, že by bolo dobre nasoliť majiteľovi klubu Pod Lampou, v ktorom novinári Šeligu, Žitňanskú a Drobu nachytali poriadne mastnú pokutu, tak by sa mal pozrieť do zrkadla a zaspomínať, čo robil, keď sa tu predpisy porušovali ostošesť, doslova na každom rohu," napísal Korda.