ŠUKL: Tlačovú konferenciu Matoviča považujeme za mediálny lynč namierený proti Zuzane Baťovej a ŠUKL (VIDEO)

ŠUKL: Tlačovú konferenciu Matoviča považujeme za mediálny lynč namierený proti Zuzane Baťovej a ŠUKL (VIDEO) Reprofoto FB OĽaNO

Po tlačovej besede Igora Matoviča, na ktorej bývalý premiér Igor Matovič útočil na Štátny ústav na kontrolu liečiv, jeho šéfku Zuzanu Baťovú a jej rodinu, zverejnila inštitúcia nasledujúce stanovisko:

Štátny ústav pre kontrolu liečiv odsudzuje emocionálny a politický nátlak vyvíjaný zo strany ministra financií voči Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv, jeho riaditeľke a jej rodine. Hodnotiaca správa k vakcíne Sputnik V bola vypracovaná na základe informácií dodaných výrobcom vakcíny, ktorého povinnosťou je dokázať jej kvalitu, bezpečnosť a účinnosť a tiež dokázať rovnocennosť vakcíny používanej v jednotlivých krajinách a štúdiách.

Posúdenie vakcíny bolo od ŠÚKL-u vyžiadané Ministerstvom zdravotníctva. Pre používanie vakcíny sa nevyžaduje. Bez ohľadu na stanovisko ŠÚKL-u sa vakcína môže používať na základe povolenia MZ SR na terapeutické použitie neregistrovaného lieku.

Opdorúčame aj: Matovič si našiel nových nepriateľov – Baťovcov, novinárov a tajomných idiotov (VIDEO)

Štátny ústav nemôže zmeniť odborný názor na vakcínu na základe verejných prieskumov, nátlaku ministra financií či vyhrážok, ktoré jeho vyjadrenia v médiách zo strany určitej časti spoločnosti podnecujú. Štátny ústav vydáva stanoviská na základe odborných dôkazov. O procese posudzovania vakcíny bolo priebežne informované Ministerstvo zdravotníctva a ŠÚKL si nie je zo svojej strany vedomý žiadnych chybných krokov v tomto procese. Naopak, zo strany ministra financií opakovane zaznievajú nepravdivé tvrdenia. K laboratórnej kontrole znovu opakujeme, že OMCL laboratóriá prepúšťajú vakcíny registrované v EÚ, pričom vakcína Sputnik V medzi ne nepatrí.

Vyjadrenia ministra financií spochybňujú našu prácu ako regulačného orgánu v oblasti kontroly liekov, spochybňujú našu nestrannosť a vyvolávajú útoky voči predstaviteľom ŠÚKL-u z určitej strany verejnosti. Odmietame, že stanovisko ŠÚKL-u bolo vydané s politickým motívom. Dnešnú tlačovú konferenciu ministra financií považujeme za mediálny lynč namierený proti osobe riaditeľky štátneho ústavu ako aj voči inštitúcii samotnej.

Tlačová beseda Igora Matoviča: