Súťaž o najlepšiu fotku sveta vyhrala fotka objatia cez plastovú fóliu kvôli covidu (FOTO)

Súťaž o najlepšiu fotku sveta vyhrala fotka objatia cez plastovú fóliu kvôli covidu (FOTO)

Víťaznou snímkou ​​tohtoročného ročníka najvýznamnejšej medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo sa stala fotografie 85 ročnej Brazílčanky, ktorá sa po mesiacoch samoty cez plastovú membránu objíma so zdravotnou sestrou. Autorom je dánsky fotograf Mads Nissen. Snímka je jednou z mnohých súťažných fotografií, ktoré sa venujú pandémii choroby covid-19. Výsledky prestížnej súťaže dnes zverejnil jej usporiadateľ.

"Túto ikonickú snímku covidu-19 je pripomienkou najneobyčajnejších okamihov nášho života, kdekoľvek. Vidím v ňom zraniteľnosť, blízkosť, stratu a odlúčenie, zánik, ale čo je dôležité, tiež prežitie - to všetko vtesnané do jedinej snímky. Keď sa na fotku pozeráte dosť dlho, uvidíte krídla: symbol letu a nádeje," povedal člen poroty Kevin Wy Lee.

Snímka dánskeho fotografa, ktorý vyhral hlavnú cenu, uspela tiež v kategórii Aktualít. Podľa autora je hlavným posolstvom záberu "láska a porozumenie", napísala agentúra AP.

Porota ocenila tiež snímku Lorenza Tugnoliho zobrazujúcu zraneného muža po výbuchu v libanonskom Bejrúte, inváziu kobyliek vo východnej Afrike zachytenú Luisom Tatou alebo fotografie z Náhorného Karabachu Valerija Melnikova.

Súťaž World Press Photo oceňuje najlepšie novinárske fotografie v ôsmich kategóriách. Tento rok sa do súťaže prihlásilo 4315 fotografov zo 130 krajín, odbornej porote poslali na posúdenie 74.470 snímok.

Kvôli koronovírusovej krízesa víťazi o svojom úspechu tento rok dozvedeli cez internet. Tradičné slávnostné udeľovanie cien v Amsterdame sa nekonalo.