Reuters bude mať prvýkrát šéfredaktorku

Reuters bude mať prvýkrát šéfredaktorku

Novou šéfredaktorkou agentúry Reuters sa stane Alessandra Galloniová (47). Bude tak prvou ženou v čele agentúry v jej 170 ročnej histórii. Galloniová nahradí od 19. apríla Stephena Adlera (66), ktorý agentúru viedol v poslednom desaťročí a tento mesiac odchádza do dôchodku, uviedla agentúra.

Pod Adlerovým vedením agentúra dostala stovky novinárskych ocenení, vrátane siedmich Pulitzerových cien, ktoré sú najvyšším ocenením v odbore. Adler tiež urobil niekoľko krokov k modernizácii agentúry. Za posledné desaťročie tam vznikli okrem iného tímy investigatívnych, dátových a grafických novinárov, Reuters tiež využíva umelú inteligenciu k rýchlejšiemu zverejňovaniu niektorých najnovších finančných správ.

Galloniová sa narodila v Ríme a hovorí štyrmi jazykmi. Má široké skúsenosti pokrývajúce ekonomické a politické spravodajstvo. Doteraz pôsobila v Londýne, kde ako hlavná editorka dohliadala na novinárov v 200 lokalitách po celom svete. Pred Reuters pôsobila v denníku The Wall Street Journal.

Vedenie agentúry Galloniová preberá v čase, keď má Reuters pred sebou mnoho úloh. Niektoré z nich sú spoločné pre všetky spravodajská médiá, iné sú špecifické pre zložitejšie organizácie - Reuters má po celom svete okolo 2450 novinárov a poskytuje servis mnohým odlišným klientom a je časťou väčšieho odboru informačných služieb.

"Reuters už 170 rokov nastavuje štandardy pre nezávislé, dôveryhodné a globálne spravodajstvo," uviedla Galloniová vo vyhlásení. "Je mi cťou viesť svetovú redakciu plnú talentovaných, oddaných a inšpiratívnych novinárov."

Agentúra Reuters je od roku 2008 súčasťou skupiny Thomson Reuters. Generálny riaditeľ firmy Steve Hasker, ktorý sa ujal funkcie vlani, sa zameral na agresívnejšiu expanziu troch najväčších aktivít - poskytovanie informácií, softvéru a služieb právnikom, firmám a daňovým a účtovným profesiám. Haskerova stratégia pomohla zvýšiť cenu akcií Thomson Reuters na nový rekord.

Agentúra Reuters sa na celkových tržbách skupiny Thomson Reuters, podieľa sumou 5,9 miliardy USD, čiže zhruba desiatimi percentami. Na rozdiel od mnohých iných spravodajských agentúr je Reuters ziskový.