Prokurator má nové dôkazy v kauze vraždy Kuciaka - tep z náramku Zsuzsovej či stránky, ktoré si s Kočnerom prezerali

Prokurator má nové dôkazy v kauze vraždy Kuciaka - tep z náramku Zsuzsovej či stránky, ktoré si s Kočnerom prezerali Reprofoto TA3

Prokuratúra predložila súdu nové dôkazy v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej bola pred tromi rokmi zavraždená aj reportérova priateľka Martina Kušnírová. Informuje dnes denník SME. Najvyšší súd sa teraz zaoberá odvolaním prokuratúry voči verdiktu súdu prvej inštancie, ktorý vlani oslobodil Mariana Kočnera z obžaloby z objednania Kuciakovej vraždy a oslobodil tiež ďalšiu obžalovanú Alenu Zsuzsovú.

Spomínané dôkazy sa podľa Sme týkajú okrem iného komunikácie Kočnera a Zsuzsovej, ďalej analýzy ich pohybu po vražde, ktorý vraj odporuje skorším vyhlásením oboch obžalovaných. Prokuratúra tiež tvrdí, že dvojica deň po vražde častejšie než predtým navštevovala spravodajské internetové portály. Vďaka prístroju, ktorý Zsuzsová mala prepojený so svojim mobilným telefónom, vyšetrovateľ zistil, že obžalovaná ráno po vražde a po predchádzajúcej komunikácii prostredníctvom mobilu mala taký vysoký tep, aký jej spomínaný náramok nikdy nezaznamenal. Zsuzsová podľa žalobcu od Kočnera prevzala objednávku vraždy a oslovila ďalšieho prostredníka.

Ako píše SME, o 7.26 hod. Zsuzsová písala Kočnerovi SMS správu „A je to fpi..“ a že jeden zub už vypadol. Obžaloba predpokladá, že správy o vypadnutom zube sú šifra o dokonaní vraždy.

Medzi 7.34 až 7.37 hod. Zsuzsová znovu s nezistenou osobou komunikovala a v tom čase zaznamenali aj dátový prenos z mobilu Zoltána Andruskóa. Bezprostredne po tomto dátovom prenose Zsuzsovej tep stúpol na 161 úderov za minútu, pričom takýto tep jej nikdy predtým ani potom nenameral.

Niektoré zo spomínaných dôkazov predložila prokuratúra už súdu prvej inštancie krátko pred vynesením verdiktu v kauze vlani v septembri, súdny senát dôkazy vtedy neprerokoval.

Súd prvej inštancie pri zdôvodnení svojho verdiktu uviedol, že nebol predložený žiadny priamy dôkaz, ktorý by Kočnera usvedčoval z objednania Kuciakovej vraždy. Prokuratúra tvrdila, že Kočner si objednal Kuciakovu vraždu z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho podozrivú ekonomickú činnosť, čo mohlo Kočnerovi prekaziť plánovaný vstup do politiky. V januári bol Kočner právoplatne odsúdený na 19 rokov v kauze falšovania zmeniek televízie Markíza.

V kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej už boli po svojom priznaní právoplatne odsúdení vrah spomínanej dvojice a tiež prostredník vraždy reportéra. Súd prvej inštancie tiež uznal vinným vrahovho príbuzného za to, že strelcovi pri zločinu pomáhal ako vodič.