Skutočný stav Trumpa pri ochorení COVID-19 bol horší ako Biely dom informoval

Skutočný stav Trumpa pri ochorení COVID-19 bol horší ako Biely dom informoval

Stav bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý vlani ochorel na COVID-19, bol horší, než sa vtedy uvádzalo. Podľa denníka The New York Times (NYT) mal nízku hodnotu krvného kyslíka a zvažovalo sa pripojenie na ventilátor.

Keď bol Trump v októbri hospitalizovaný, hovorilo sa o tom, že má dýchacie ťažkosti a horúčku. NYT s odvolaním sa na štyri zdroje oboznámené s Trumpovým stavom napísali, že mal exprezident infiltráty v pľúcnom tkanive, čo býva prejavom zápalu pľúc. Spolu s ďalšími symptómami to býva znakom ochorenia COVID-19.

Hladina krvného kyslíka u neho vtedy bola len 80 percent, pričom stav sa u chorých na COVID-19 v považuje za vážny, ak tento údaj klesne pod 90 percent, napísal NYT.

Trump bol hospitalizovaný 2. októbra vo vojenskej nemocnici Waltera Reeda, ale pôvodne sa hospitalizácii bránil. Privolil, až keď mu poradcovia povedali, že tam buď odíde dobrovoľne, alebo mu hrozí, že ho tam v prípade zhoršenia proti jeho vôli odvezie tajná služba. Jeho lekári vtedy závažnosť jeho stavu nepriznali a povedali, že sa už začína zotavovať. Trump pritom vo veku 74 rokov a s nadváhou patril do skupiny pacientov, ktorým hrozia vážnejšie ťažkosti. Z nemocnice bol exprezident prepustený po troch dňoch.

Jeho lekár Sean Conley v čase hospitalizácie povedal, že bol Trump vyšetrený röntgenom aj počítačovou tomografiou, a na otázku, či má príznaky zápalu pľúc, odpovedal, že "sú očakávané nálezy, ale nič, čo by vzbudzovalo väčšie znepokojenie". Tvrdil tiež, že hodnoty krvného kyslíka klesli na 93 percent. Trump mal dýchacie ťažkosti už v Bielom dome pred hospitalizáciou a dvakrát mu tam bol podaný kyslík.

Ešte pred odchodom do nemocnice dostal liek obsahujúci zmes protilátok, ktorá vtedy bežne neboli dostupné ani schválené Úradom pre kontrolu liečiv (FDA). V nemocnici potom dostával kortikosteroid dexametazón, odporúčaný len pre pacientov s ťažkým priebehom covidu-19, ktorí potrebujú ventilátor. Päť dní Trump tiež bral liek remdesivir, z čoho sa vtedy usúdilo, že sú u Trumpa zasiahnuté pľúca.

Conley 4. októbra priznal, že Trumpov stav trochu prifarbil na ružovo. Keď vtedajší personálny šéf Bieleho domu Mark Meadows priznal pred novinármi, že je situácia trochu vážnejšia, Trump sa údajne rozčúlil.