V Moskve bola zatknutá manželka Navalného a viac ako 1000 protestujúcich (VIDEO)

V Moskve bola zatknutá manželka Navalného a viac ako 1000 protestujúcich (VIDEO) Instagram Julia Navalna

Už viac ako 1000 ľudí bolo dnes zadržaných v Rusku pri demonštráciách na podporu opozičného predáka Alexeja Navalného. Prvé protestné akcie sa vzhľadom k časovému posunu konali na Ďalekom východe a na Sibíri, protest na Puškinovom námestí v Moskve začal o 14:00 miestneho času (12:00 SEČ). Reportéri agentúry Reuters účasť v metropole odhadli na najmenej 40.000 ľudí, ruské úrady hovoria o 4000 demonštrantov. Medzi zadržanými v Moskve je aj manželka Navalného Julija či jeho spolupracovníčka Ljubov Sobolová, uviedla agentúra Reuters.

 K demonštráciám vyzval Rusov sám Navalnyj; ruské úrady dali najavo, že týmto akciám chcú zabrániť. Tisíce ľudí vyšli dnes do ulíc Vladivostoku, Chabarovsku, Novosibirsku a Čity na východe krajiny. Najmenej dvojtisícový protest sa konal aj v druhom najväčšom ruskom meste Petrohrade. Demonštranti skandovali "Slobodu Navalnému!", "Slobodu politickým väzňom!" či "Putin je klamár!" Mimovládny portál OVD-Info, ktorý sa zaoberá monitoringom policajných zákrokov, uviedol, že po celom Rusku bolo zadržaných už 1090 ľudí.

Aktivisti podľa AFP zverejnili videonahrávky z Vladivostoku, na ktorých je vidieť, ako policajti pri dnešných zásahoch prenasledujú a bijú demonštrantov obuškami a nakladajú ich do policajných áut. Podľa serveru DownDetector boli tiež v Rusku zaznamenané výpadky mobilných služieb a internetu. Ich rušenie niekedy využívajú ruské úrady k tomu, aby skomplikovali odporcom komunikáciu. Na mnohých miestach museli demonštranti čeliť mrazivým teplotám, ktoré napríklad v Jakutsku klesali až k mínus 50 stupňom Celzia.

Ruské ministerstvo vnútra uviedlo, že do protestu v Moskve sa dnes zapojili asi 4000 ľudí, reportéri agentúry Reuters účasť odhadli na najmenej 40.000 osôb. Množstvo z nich policajti zatkli, vrátane manželky Navalného Julie, ktorá to napísala na Instagram, keď bola odvážaná policajným vozidlom.

Zadržaná bola aj Ljubov Sobolová, právnička a spolupracovníčka Navalného z jeho Fondu boja s korupciou. Tá bola s ďalšími spolupracovníkmi opozičného vodcu zatknutá už vo štvrtok, následne ale bola táto žena, ktorá má malé dieťa, prepustená. Takisto zadržali Navalného hovorkyňu Kiru Jarmišovú, ktorá bola odsúdená na deväť dní väzenia.

Moskovská polícia vopred varovala, že akákoľvek nepovolené zhromaždenie "bezodkladne potlačí", a okolo Puškinovho námestia postavila zátarasy. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin odsúdil plánovanie "neprijateľných" demonštrácií v čase, keď krajina zápasí s epidémiou koronavírusu. Niektorí z demonštrantov v Moskve hádzali po policajtoch snehové gule, čo vyprovokovalo strety medzi bezpečnostnými zložkami a nespokojencami. V dave boli vidieť transparenty s nápismi ako "Ja sa nebojím" či "Nie diktatúre".

Navalnyj bol zatknutý minulý víkend pri návrate do Moskvy z liečenia v Nemecku, kde sa zotavoval zo augustovej otravy, ktorú opozičník pripisuje Putinovi a tajnej službe FSB, čo Kremeľ popiera. Deň po zadržaní súd na prezidentovho kritika uvalil tridsaťdňovú väzbu. Ruská väzenská služba ho viní, že "systematicky porušoval" režim podmienečného trestu. Ten dostal za spreneveru, ktorej sa podľa súdu dopustil.