Print this page

Európsky parlament žiada výrazné sprísnenie sankcií voči Rusku za uväznenie Navaľného, novinárov a ďalších ľudí Foto: Facebook Alexej Navaľnyj

Európsky parlament vo štvrtok vyzval členské štáty, aby v reakcii na nedávne uväznenie Alexeja Navaľného výrazne posilnili sankcie voči ruským predstaviteľom.

Poslanci prostredníctvom nelegislatívneho uznesenia, vyzvali na okamžité a bezpodmienečné prepustenie Alexeja Navaľného a všetkých osôb zadržaných v súvislosti s jeho návratom do Ruska. Zákonodarcovia požadujú prepustenie novinárov, Navaľného spolupracovníkov, ako aj občanov, ktorí ho prišli pri jeho návrate do Ruska podporiť.

Parlament zároveň vyzval členské štáty Únie, aby na nadchádzajúcich zasadnutiach Rady (ministrov) EÚ zaujali aktívny postoj k uväzneniu Alexeja Navaľného a mnohých jeho podporovateľov a výrazne posilnili reštriktívne opatrenia EÚ voči Rusku. Súčasťou takéhoto rozhodnutia by malo byť uloženie sankcií jednotlivcom a právnickým osobám zapojeným do rozhodnutia o zatknutí a uväznení Alexeja Navaľného, zdôrazňujú poslanci.

Parlament žiada sankcie aj proti ruským oligarchom s prepojením na režim a členom vnútorného kruhu prezidenta Putina, ako aj tvorcom ruskej mediálnej propagandy, ktorí vlastnia aktíva v Európskej únii a môžu voľne cestovať do jej členských štátov. Dodatočné reštriktívne opatrenia by mohli byť prijaté v rámci globálneho sankčného režimu EÚ v oblasti ľudských práv, zdôraznili poslanci.

EÚ by po rokoch zhoršujúcich sa vzťahov s Ruskom mala podľa poslancov kriticky prehodnotiť vzájomnú spoluprácu v rámci rôznych zahraničnopolitických platforiem a projektov, ako je Nord Stream 2. Parlament v tejto súvislosti vyzval EÚ na okamžité zastavenie prác na dokončení kontroverzného plynovodu.

Poslanci v uznesení zdôraznili, že Európska únia by už nemala byť miestom, kde je ruské bohatstvo nejasného pôvodu vítané. Parlament tiež vyzval EÚ, aby využila zmenu administratívy vo Washingtone na posilnenie transatlantickej jednoty pri ochrane demokracie a základných hodnôt pred autoritárskymi režimami.

Nelegislatívne uznesenie EP nadväzuje na utorkovú plenárnu rozpravu poslancov so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom. Poslanci už v rámci rozpravy ostro odsúdili zatknutie Alexeja Navaľného v Rusku a vyzvali EÚ, aby rozšírila aktuálne sankcie na ruských predstaviteľov, ktorí sú zapletení do jeho uväznenia.