Navalnyj priletel do Moskvy, krátko po pristátí ho zatkli s ďalšími 58 ľuďmi, sú medzi nimi aj novinári (VIDEO)

Navalnyj priletel do Moskvy, krátko po pristátí ho zatkli s ďalšími 58 ľuďmi, sú medzi nimi aj novinári (VIDEO) Posledná fotka Navalneho s manželkou pred odletom do Ruska Foto: Instagram A. Navalnyj

Ruský opozičný politik Alexej Navalnyj bol dnes zatknutý krátko po svojom pristátí v Moskve. Informáciu novinárov z letiska Šeremetevo potvrdila agentúre Interfax ruská väzenská služba. Známy kritik režimu ruského prezidenta Vladimira Putina sa vrátil do Ruska po niekoľkomesačnom pobyte v Nemecku, kde sa zotavoval z následkov otravy, z ktorej viní prezidenta a ruskú tajnú službu. Okrem samotného Navalného bolo v Moskve na letisku Vnukovo v súvislosti s jeho príchodom zatknutých 58 osôb, uviedol mimovládny portál OVD-Info, ktorý sa zaoberá monitoringom policajných zákrokov.

Navalnyj bol podľa svedkov zadržaný pred tým, než oficiálne vstúpil na ruské územie, keď ukazoval pohraničnej kontrole svoj pas, napísala agentúra Reuters. Jeho žena Julija, Navalného hovorca a právnik kontrolou prešli.

Zatiaľ nie je jasné, z akého presne dôvodu bol politik zadržaný. O tom, že mu po návrate hrozí okamžité zatknutie, ruská väzenská služba (FSIN) informovala už vo štvrtok. Služba spresnila, že Navalnyj sa nedostavil v Moskve na kontrolu v súvislosti s podmienečným trestom za spreneveru, ktorý si odpykával. Agentúre Reuters predtým jeden z právnych obhajcov známeho kritika Kremľa oznámil, že jeho klientovi hrozí po návrate do vlasti až 3,5 roka väzenia.

Po pristátí lietadla Navalnyj ešte stihol dať priamo na moskovskom letisku rýchly rozhovor. "Som šťastný, že som priletel, je to môj najlepší deň za posledných päť mesiacov. Tu je môj domov. Nemám strach, viem, že mám pravdu a že veci, za ktoré som stíhaný, sú vykonštruované," citoval politika a blogera portál meduza.io.

 

Lietadlo aerolínií Pobeda s Navalným na palube pristálo na letisku Šeremetevo potom, čo úrady uzavreli pre prílety letisko Vnukovo, kam bol pôvodne prílet komerčného letu z Berlína naplánovaný. Na Vnukovo, kde sa zhromaždili Navalného priaznivci, polícia dnes pozatýkala takmer 60 ľudí.

Medzi zadržanými sú spolupracovníci Navalného z Kohézneho boja s korupciou Ljuba Sobolová a Ruslan Šaveddinov. Polícia tiež zatkla manažérku Navalného štábu Anastasiju Kadetovovu, Navalného asistenta Ilju Pachomova, novinárov spravodajského portálu Novaja gazeta a ďalších.

Príletová hala aj ďalšie priestory letiska Vnukovo boli pred plánovaným príletom prehradené a vo vnútri boli len zamestnanci letiska, polícia a bezpečnostné zložky v civile, než tam nakoniec začali prúdiť aj Navalného priaznivci. Podľa agentúry AP boli bezpečnostné opatrenia na letisku sprísnené a pred letiskom parkovali autá väzenskej služby. Po Navalného prílete policajti ešte po určitú dobu blokovali odjazdy z areálu letiska, keď sa zhromaždený dav začal rozchádzať.

Navalnyj sa v Nemecku od augusta minulého roka zotavoval z pokusu o otravu jedovatou látkou zo skupiny novičok. Pred tým skolaboval na palube lietadla zo sibírskeho Tomska do Moskvy a úrady neskôr povolili príbuzným jeho transport do Berlína, kde sa z otravy liečil. Počas prevozu bol v bezvedomí. Podľa nemeckého armádneho laboratória bol otrávený zakázanou nervovo paralytickou látkou zo skupiny novičok. Výsledok analýzy potvrdili aj laboratória vo Francúzsku a vo Švédsku, k rovnakému záveru dospela aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Navalnyj z pokusu o otravu obvinil Vladimíra Putina a ruskú tajnú službu FSB. Ruské úrady podiel na jeho otrávení odmietajú a spochybňujú, že bol vôbec otrávený. Európska únia a Británia kvôli veci uvalili sankcie na Putinových spolupracovníkov, Moskva odpovedala vlastnými postihmi.