SaS: Odsudzujeme akékoľvek sledovanie, zastrašovanie či urážanie novinárov

SaS: Odsudzujeme akékoľvek sledovanie, zastrašovanie či urážanie novinárov Foto: FB L. Ď. Nicholsonová

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) odsudzuje akékoľvek sledovanie, zastrašovanie či urážanie novinárov. "V demokratickej spoločnosti musia mať novinári garantované právo slobodne pracovať, kontrolovať politikov a prinášať nezávislé informácie širokej verejnosti," píše strana v tlačovej správe.

Strana tak reaguje na informácie, že novinárka Monika Tódová bola v svojom súkromí sledovaná. Informácie z jej súkromia zverejnil Robert Fico.

„Je neprijateľné, aby sme po vražde novinára a po masívnom sledovaní novinárov a ich rodín komandom M. Kočnera a N. Bödöra boli opätovne svedkami prenasledovania investigatívnej novinárky Moniky Tódovej. Veríme, že orgány činné v trestnom konaní čo najskôr dôsledne vyšetria celú záležitosť a verejnosť sa dozvie, kto si tentoraz objednal sledovanie novinárky, “ uviedla europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

„V Európskom parlamente sa sloboda, nezávislosť a najmä ochrana novinárov skloňujú veľmi často, aj cez slobodu médií je hodnotené dodržiavanie princípov právneho štátu v jednotlivých členských štátoch a ja som k tejto téme ako tieňová spravodajkyňa opakovane vystúpila a upozornila som na dehonestáciu a zastrašovanie novinárov na Slovensku predovšetkým od politikov Smeru, a to aj po vražde Jána Kuciaka. Monika Tódová bola opakovane terčom sexistických urážok od poslanca Blahu a terčom útokov Róberta Fica. V EÚ sú takéto prejavy vnímané veľmi citlivo,” povedala Nicholsonová.

Sledovanie novinárky odsúdil aj popdredseda Za ľudí Juraj Šelga.

Viac: Juraj Šeliga: Nikto nemá právo sledovať novinárov a sudcov (VIDEO)

Ako ďalej píše strana s tlačovej správe, SaS vníma so znepokojením informácie médií, podľa ktorých by mohli byť muži, ktorí sledovali M. Tódovú, prepojení na stranu Smer a na jej popredných politikov. „Aj kvôli novinárom na Slovensku je veľmi dôležité, aby sa do čela krajiny nevrátili politici zo Smeru, a to či už v pôvodnej alebo updatovanej verzii Smeru, lebo to boli práve ich vlády, ktoré podnecovali nenávisť voči novinárom, umožnili ich sledovanie a lustrácie ich rodín funkcionármi polície. Musíme urobiť všetko pre to, aby sa takéto časy na Slovensko nevrátili, “ hovorí L. Ďuriš Nicholsonová, ktorá v minulosti bola novinárka.

Zároveň europoslankyňa vyjadrila podporu nielen Monike Tódovej, ale všetkým novinárom, ktorí prinášajú ľuďom seriózne informácie, ktoré pomáhajú bojovať proti hoaxom, dezinformáciám nielen o pandémii, očkovaní, ale napríklad aj o pozadí samovraždy Milana Lučanského.