Dozorcovia podávajú trestné oznámenie na Žitného a Flašíka za šírenie konšpirácií o smrti Lučanského

Dozorcovia podávajú trestné oznámenie na Žitného a Flašíka za šírenie konšpirácií o smrti Lučanského Foto: Facebook Milan Lučanský

Členovia Zboru väzenskej a justičnej stráže napísali otvorený list prezidentke, premiérovi a ministrom, poslancom, ambudsmanke. V liste reagujú na okolnosti a informácie, ktoré sa šíria okolo úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

„Striktne odmietame všetky medializované obvinenia zo strany politikov, médií, verejnosti, tvorcov konšpiračných teórií a uverejnených hoaxov, že sme sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na jeho zraneniach, rozhodnutiach a následnej smrti. … v prípade p. Lučanského sme za to, že riadnym vyšetrovaním generálneho prokurátora, zriadenej nezávislej vyšetrovacej komisie a orgánov činných v trestnom konaní sa jednoznačne preukáže ako príčina smrti jeho osobné rozhodnutie a nie zlyhanie jednotlivca, skupiny osôb, či systému dozoru a stráženia obvineného v ústave na výkon väzby,“ píšu dozorcovia a ďalší zamestnanci väzníc v liste. Podľa nich aktuálnu situáciu zneužívajú rôzni ľudia na poburovanie verejnosti a bičovanie spoločenských vášní. „Považujeme takéto konanie za mimoriadne nebezpečné, preto sa plánujeme brániť aj právnou cestou podaním trestného oznámenia na šíriteľov týchto zámerných lží, či nepodložených konšpirácií. Sme presvedčení o tom, že napríklad v prípade p. Žitného, p. Flašíka alebo p. Mužíka (bývalého šéfa väznice v Leopoldove, ktorý na facebooku spochybňoval napríklad samovraždu bundou - pozn.red.) ide o napĺňanie skutkovej podstaty trestných činov krivého obvinenia, šírenia poplašnej správy a ohovárania.“

Opomenutie dôsledného preskúmania následkov konania týchto osôb vytvorí podľa nich precedens pri obdobných situáciách v budúcnosti.

„Som nahnevaný, lebo mi zabili kamaráta," povedal podľa Pravdy po smrti Lučanského bývalý novinár Milan Žitný. „Nech už je každému jasné, že klame ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ako aj každý, kto tvrdil, že si Lučanský udrel oko pri cvičení. Pravda je taká, že generál Lučanský vo svojej cele porušil istý denný poriadok, na to ho dozorca upozornil, došlo k slovnej potýčke, potom k strkaniu, dozorca si zavolal ďalších troch kolegov, a tí ho zbili tak, ale tak ho dokopali do tváre, do tela, dotĺkli, že ho museli potom previezť do prešovskej nemocnice, tam neboli schopní to riešiť, tak ho doviezli do Ružomberka, tam dokonca ešte eskorta bola natoľko drzá, že ho sotili na stoličku, pretože si odmietol sadnúť, tak ho sotili tak, že spadol, udrel si hlavu, stratil vedomie, tak sa ešte narýchlo muselo robiť CT-čko. (…) Toto všetko sa tam reálne odohralo s dozorcami, strkaniu a tí Lučanského zbili a dokopali tak veľmi, že ho museli previezť do nemocnice,“ povedal Žitný, z ktorého vyjadrení nie je zrejmé, odkiaľ takéto informácie čerpá.

Práve Žitný po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prišiel s teóriou, že za smrťou novinára a jeho partnerky bola snaha destabilizovať štát: „Vrah chcel destabilizovať štát. Vybrali si Kuciaka, pretože bol slušný, milý, sympatický, nikdy nikomu neublížil a zároveň sa vedelo, že pripravuje článok o prepojení mafie a politikov. Aj keď článok neprinášal nič nové, hodilo sa to, aby padla vláda," povedal v marci 2018, Žitný, ktorý bol mesiac pred vraždou svedkom stretnutia Kočnera so Zsuzsovou a len tak si ich odfotil na parkovisku a fotka vyšla následne v Plus 7 dní, kde vtedy pracovala jeho manželka.

Odporúčame aj: Súmrak bossov, ktorý pripravoval Milan Žitný, mal pripraviť diel aj o Mariánovi Kočnerovi. Od jeho natáčania ustúpili, lebo Kočner nesúhlasil
Odporúčame aj: Daniel Lipšic podal trestné oznámenie na Petra Tótha, kritizuje aj Milana Žitného

Bývalý autor kampaní HZDS a Smeru Fedor Flašík k Lučanskému napísal: „Vznik a priebeh prvého incidentu vo väznici v Prešove: Milan ležal na lôžku v čase keď nemal. Bachár ho vyzval aby vstal. Odmietol. Došlo k hádke a potom na paste. Bachár privolal pomoc a podali si ho štyria.“

 "Ja som nič netvrdil v mojom zdieľanom príspevku, ktorého nie som autor, od konšpirácií mám ďaleko a aj na koniec zdieľaného príspevku som dal komentár: "Aj takéto verzie sa šíria,no neviem ????” to je všetko a je to na profile," reagoval pre Omediach.com Flašík.

Spomínaný komentár "Aj takéto verzie sa šíria,no neviem ????” nie je súčasťou statusu, ale Flašík ho dal pod status medzi komentáre, kde je aktuálne viac ako 1400 komentárov. Naviac, táto jeho veta sa neukazuje nikde u tých, ktorý jeho status zdieľajú. Aktuálne má jeho status 6 tisíc zdieľaní.

Za status podal na Flašíka trestné oznámenie aj Daniel Lipšic. "Keďže jeho status vzápätí prevzal denník Plus jeden deň (finančnej skupiny Penta), a portál Hlavný denník blízky J. Širokému a I. Lexovi, podal som dnes ráno na Fedora Flašíka trestné oznámenie pre trestný čin krivého obvinenia. Nerád podávam trestné oznámenia, ale aj preukázateľná lož má svoje hranice," napísal Lipšic.

Milan Lučanský krátko po operácii v ružomberskej nemocnici zverejnil cez svojho advokáta vyhlásenie, v ktorom uviedol, že k jeho zraneniu „nedošlo úmyselným ani cudzím zavinením“. V stanovisku z 13. decembra poďakoval aj svojim dozorcom. Slová Žitného, Flašíka a ďalších dezinformátorov nepotvrdzujú ani dokumenty z prípadu úmrtia, ktoré zverejnila ministerka spravodlivosti Anna Kolíková.