Najvyšší súd sprísnil trest vrahovi Kuciaka a Kušnírovej

Najvyšší súd sprísnil trest vrahovi Kuciaka a Kušnírovej Miroslav Marček v pozadí za Marianom Kočnerom. Reprofoto TA3

Najvyšší súd dnes sprísnil trest vrahovi Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Obžalovanému Miroslavovi Marčekovi vymeral 25 rokov väzenia, teda o dva roky viac ako súd prvej inštancie, pred ktorým sa Marček k vraždám už skôr priznal. Prísnejší trest žiadal prokurátor.

Voči verdiktu najvyššieho súdu sa nemožno odvolať. Bývalý vojak Marček je druhým z pôvodne piatich obvinených v kauze, nad ktorým súd v najsledovanejším procese v novodobých dejinách Slovenska vyniesol konečné rozhodnutie.

Špecializovaný trestný súd ako súd prvej inštancie Marčekovi v apríli vymeral mimoriadne znížený trest, pôvodne mu hrozilo 25 rokov väzenia alebo doživotie. Tento krok súd zdôvodnil tým, že priznanie a pomoc pri vyšetrovaní kriminálnych deliktov má význam.

Marček sa priznal nielen k predvlaňajšej vražde Kuciaka a Kušnírovej, ale aj k tomu, že v roku 2016 pri lúpeži zastrelil podnikateľa Petra Molnára v jeho dome. Táto vražda sa stala súčasťou obžaloby v Kuciakovej kauze.

Už vlani sprostredkovateľ Kuciakovej vraždy Zoltán Andruško v rámci konania o dohode o vine a treste pristúpil na trest 15 rokov väzenia.