Historická revue, ktorú financoval Zoroslav Kollár, má nového vydavateľa

Historická revue, ktorú financoval Zoroslav Kollár, má nového vydavateľa Zoroslav Kollár v Sírii na archeologickom výskume Foto: FB SAHI

Od novembra do portfólia vydavateľstva Petit Press pribudol populárno-vedecký mesačník Historická revue.

„Verím, že v novom prostredí budeme mať viac možností než doteraz a predovšetkým sa tešíme, že týmto spôsobom zachováme tradíciu dlhoročného magazínu, ktorý na Slovensku prináša kvalitný obsah z oblasti popularizácie histórie,“ povedal šéfredaktor Historickej revue Jaroslav Valent.

Kúpa magazínu vydavateľstvom Petit Press bola vyústením úzkej spolupráce medzi denníkom SME a Historickou revue, informuje vydavateľstvo v tlačovej správe. Denník SME na webových preberá vybrané články z obsahu mesačníka a niekoľko rokov v spolupráci s Historickou revue uverejňuje populárny podcast Dejiny.

Nová Historická revue vznikla v roku 2006 na pôde krachujúcej niekdajšej Historickej revue. Pri jej novom zrode stál Zoroslav Kollár, jeho bývalý asistent Peter Valent a archeológ Drahoslav Hulínek. Konkurzný právnik a milionár Kollár, ktorý pred pár dňami skončil v rukách elitných policajtov, dotoval činnosť občianskeho združenia Slovenský archeologický a historický inštitút (SAHI), ktorý vydával Historickú revue. Kollár zároveň pomáhal financovať archeologický výskum inštitút na Slovensku, V Sýrii, v Iraku či v Gauetemale a podporou archeológie sa veľmi rád chválil. Do časopisu aj sám prispieval. Napríklad napísal článok o Napoleónovi, ochrane pamiatok ale využil časopis aj na vlastné vybavovanie si účtov.

V roku 2015 Transparency International Slovensko kritizovalo Kollárovo združenie SAHI, že na "Kollárovu bohumilú zábavku" prispievajú štátne firmy - že dostával desiatky tisíc eur od štátnych firiem bez súťaže a skryto cez schránkové neziskovky. Kollár následne v Historickej revue zverejnil dvojstranu, kde predstaviteľov TIS označil za hrobárov slovenskej archeológie. Zároveň oznámil, že končí s podporou archeológie, pretože ho urazili blogy Transparency International. A do TIS poslal knihu s venovaním, kde šéfa TIS označil za „americko-židovsko-maďarského agenta.“

Venovanie Zoroslava Kollára šéfovi TIS Foto: Facebook TIS

Do SAHI sa Kollár za krátko vrátil, v roku 2016 v článku v HR oznámil, že sa rozhodol opäť finančne podporovať aktivity SAHI.

„V časoch keď sa história ohýba podľa politického presvedčenia, keď znalosť historických faktov už nie je pre mnohých cnosťou ale skôr príťažou, je popularizácia dejín nesmierne dôležitá,“ povedala šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová. „Som rada, že sa teraz dostala takto blízko k SME,“ dodala.

Novembrové a decembrové vydanie budú dočasne v predaji až v polovici mesiaca. Od januára budúceho roka bude vychádzať Historická revue v pôvodných termínoch na začiatku mesiaca a vždy druhú stredu v mesiaci bude súčasťou vydaní denníkov SME a Korzár.