Členka vedenia časopisu Charlie Hebdo musela kvôli hrozbám opustiť domov

Členka vedenia časopisu Charlie Hebdo musela kvôli hrozbám opustiť domov Reprofoto youtube Fox News

Členka vedenia francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo musela minulý týždeň opustiť svoj domov kvôli vyhrážkam, ktoré polícia považovala za závažné.

Marika Bretová to oznámila v rozhovore, ktorý zverejnil týždenník Le Point. Satirický časopis, ktorého parížska redakcia sa stala v roku 2015 terčom teroristického útoku, na začiatku septembra opätovne zverejnila karikatúry proroka Mohameda.

"Mala som desať minút na to, aby som sa zbalila a opustila svoj domov. Desať minút na to, aby som sa vzdala časti svojho života, to je trochu málo, je to veľmi kruté. Domov sa už nevrátim," povedala Bretová týždenníku Le Point.

Bretová pracuje v časopise Charlie Hebdo ako riaditeľka personálneho oddelenia. Ochranku má už päť rokov. Dostala ju potom, čo v januári 2015 vtrhli do redakcie dvaja islamskí radikáli, bratia Chérif a Said Kouachiovi. Zastrelili vtedy 11 ľudí priamo v redakcii a jedného policajta pred budovou. Teroristov polícia neskôr zabila.

Na začiatku septembra začal v Paríži proces so skupinou 14 ľudí obžalovaných z podielu na atentáte na Charlie Hebdo a súvisiacom teroristickom útoku na židovský obchod s potravinami. Satirický časopis v deň začiatku procesu znovu uverejnil karikatúry proroka Mohameda, ktoré ako prvé v roku 2005 zverejnil dánsky denník Jyllands-Posten.

Podľa agentúry AFP policajti popísali vyhrážky, ktoré minulý pondelok Bretová dostala, ako "jasné a detailné". Podľa nej ale nejde zďaleka o jediné hrozby. "Od začiatku procesu a po novom vytlačení karikatúr sme dostali rôzne ohavnosti vrátane hrozieb od al-Kájdy a výziev, aby niekto dokončil prácu bratov Kouachiových," povedala týždenníku Le Point Bretová.