Konštruktér sa priznal k vražde švédskej novinárky na ponorke

Konštruktér sa priznal k vražde švédskej novinárky na ponorke Foto: Facebook Kim Wall

Dánsky konštruktér Peter Madsen sa pri natáčaní nového dokumentárneho programu priznal k vražde švédskej novinárky Kim Wallovej.

 Informoval o tom dnes dánsky denník Berlingske Tidende. Madsen bol za svoj brutálny čin, spáchaný na palube podomácky vyrobenej ponorky, odsúdený v roku 2018 na doživotie, doposiaľ ale vinu popieral.

Priznanie zaznelo v jednom z telefonátov 49-ročného Madsena s novinárom spoločnosti Discovery Kristiánom Linnemannom pri príprave dokumentárneho seriálu Tajné nahrávky, ktorý môžu diváci oddnes sledovať každú stredu na streame.

"Je to moja vina, že zomrela. A je to moja vina, pretože som spáchal ten zločin. Je to všetko moja vina," povedal údajne Madsen novinárovi Linnemannovi v telefonáte z väzenia. Uviedol tiež, že z plavby si pamätá "každú milisekundu".

Dokument sa snaží odpovedať na zásadnú otázku, prečo Kim Wallová musela zomrieť. Madsenovu výpoveď v relácii analyzuje súdny psychiater a policajný vyšetrovateľ.

Novinárka Wallová nastúpila 10. augusta 2017 večer na ponorku Nautilus spoločne s dánskym majiteľom lode. Chcela o tomto konštruktérovi-samoukovi posadnutom dobývaním morí a vesmíru napísať článok. V noci však jej sprievodca nahlásil jej zmiznutie. Neskôr boli v mori nájdené časti tela novinárky.

Podrobnosti: Konštruktéra Madsena odsúdili za vraždu novinárky na doživotie

Nasledujúci rok bol Madsen usvedčený z vraždy a dostal doživotný trest. Obeť podľa súdu mučil, sexuálne zneužil, zavraždil a mŕtve telo potom rozrezal a hodil do mora. Konštruktér pritom svoj čin dopredu chladnokrvne naplánoval, konštatoval súd.

Vynálezca Madsen pôvodne tvrdil, že novinárku v poriadku z ponorky vysadil na breh. Neskôr vyhlásil, že zomrela nešťastnou náhodou, keď na ňu spadol ťažký poklop ponorky. Potom výpoveď ešte raz zmenil a povedal, že sa nadýchala oxidu uhoľnatého vo vnútri jeho podomácky vyrobeného plavidla, zatiaľ čo on sám bol na vonkajšej palube. Madsen však priznal, že sa telá následne rozhodol zbaviť, rozrezal ho a hodil do mora. Ponorku potom nechal zámerne stroskotať.