Princ Harry a Meghan ohlásili bojkot britských bulvárnych médií

Britský princ Harry s manželkou Meghan prerušili všetku spoluprácu so štvoricou britských bulvárnych médií. V liste denníkom The Sun, Daily Mail, Daily Express a Daily Mirror oznámili, že im nebudú kvôli ich "prekrúteným, nepravdivým a útočným" článkom poskytovať žiadne informácie či fotografie.

Princ Harry a Meghan v liste štyri britské bulvárne denníky obvinili, že zničili životy ich známych i úplne cudzích ľudí len kvôli tomu, že im "chlípne ohováranie" zvyšujú výnos z reklamy. "Preto vezmite na vedomie, že vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu nebudú komunikovať s vaším mediálnym domom," píše sa v liste, ktorý zverejnili viaceré britské médiá vrátane verejnoprávnej BBC.

Cieľom nie je podľa manželov vyhnúť sa kritike alebo cenzurovať spravodajstvo. "Médiá majú plné právo informovať a mať názor na vojvodu a vojvodkyňu zo Sussexu - či už dobrý alebo zlý. Nesmie byť ale založený na lži," uviedli vnuk britskej kráľovnej s manželkou.

Princ Harry je po otcovi, bratovi Williamovi a jeho troch deťoch šiesty v následníctve na britský trón. Na začiatku roka oznámil, že sa chce s manželkou Meghan vzdať role popredných členov kráľovskej rodiny, osamostatniť sa a viac sa venovať rodine. V službách monarchie pár nepracuje od 1. apríla. Teraz žije v Kalifornii v USA.

Tridsaťpäťročný Harry a o tri roky staršia Meghan majú dlhodobo napäté vzťahy s britskými bulvárnymi médiami. V minulosti ich obviňovali okrem iného z toho, že sú rasistické voči Meghan, ktorej matka je černoška. Vlani v októbri vojvodkyňa dokonca podala žalobu na bulvárny denník Mail on Sunday, ktorý zverejnil jej súkromný list.

Princ Harry bulvár viní aj z podielu na smrti jeho matky. Princezná Diana zahynula pri dopravnej nehode v roku 1997. Jej auto sa snažilo uniknúť bulvárnym fotografom. "Stratil som svoju matku a teraz sa prizerám tomu, ako sa moja manželka stáva obeťou tých istých mocných síl," uviedol Harry vlani.