Vyštval Meghan a Harryho z Británie rasizmus a bulvár?

Kauza okolo ústupu princa Harryho a Meghan z popredných pozícií v kráľovskej rodine opäť rozvírila diskusiu o rasizme v Británii a terčom kritiky je predovšetkým miestna bulvárna tlač. Začalo to spornými výrokmi bulváru napríklad o "exotickom DNA."

Harry a Meghan sa na bulvár sťažujú v podstate od samého začiatku ich vzťahu. Už v novembri 2016 vydal 35-ročný princ vyhlásenie kritizujúce "rasistické narážky" niektorých komentárov, ako aj "otvorený sexizmus a rasizmus" na sociálnych sieťach. Vlani potom kráľovský pár médiá obvinil z "neutíchajúcej propagandy" a šikanovania.

K sťažnostiam sa na jeseň pripojilo aj niekoľko desiatok britských poslankýň, ktoré pre zmenu hovorili o "staromódnom a koloniálnom podtóne" v tlači. Naznačili, že bulvár zverejňoval aj také správy, ktorých cieľom bolo "ublížiť žene bez akéhokoľvek zrejmého dôvodu".

Napríklad denník Daily Mail v minulosti vojvodkyňu Meghan spojil s kriminálnymi gangmi z Comptone na predmestí Los Angeles, zatiaľ čo sestra britského premiéra Rachel Johnsonová v komentári pre nedeľník Mail on Sunday napísala, že bývalá herečka tmavej pleti prinesie do kráľovského rodu "pestrú a exotickú DNA". Vlani na jar zase rozhlasový moderátor BBC Danny Baker po narodení syna Harryho a Meghan zverejnil na twitteri fotografiu s malým šimpanzom, s textom "kráľovské dieťa opúšťa nemocnicu". Následne bol z BBC prepustený.

Web Buzzfeed News okrem toho našiel mnoho prípadov, keď bulvár nemeral Meghan a Harrymu rovnakým metrom ako vojvodkyni Kate a jej manželovi. Daily Mail sa v jednom z titulkov pýtal, prečo si tehotná Meghan "nemôže prestať siahať na bruško", zatiaľ čo u Kate o rok skôr písal o "nežných" dotykoch. Denník Daily Express zase pred rokom kritizoval Meghan za obľubu v konzumácii avokád, hoci predtým o tomto plode písal ako o lieku na rannú nevoľnosť pre Kate. Buzzfeed News podobných príkladov uvádza desať.

"Britská tlač uspela vo svojej zjavnej snahe vyštvať Meghan z Británie," napísala v komentári na webe denníka The New York Times (NYT) lektorka žurnalistiky na Univerzite v Južnej Kalifornii Afua Hirschová. Autorka knihy "Brit (ish)" o rasizme v britskej spoločnosti sa domnieva, že "rasistický prístup" bulváru k Meghan nebolo možné prehliadnuť už od prvého titulku.

"To, ako sa k nej správali, dokazuje, čo mnohí z nás vždy vedeli: Nehľadiac na to, ako ste krásni, koho si vezmete, aké paláce obývate, aké charity podporujete, ... v tejto spoločnosti vás rasizmus bude vždy prenasledovať," dodala.

Podobné obvinenia vzniesli aj ďalší komentátori alebo labouristický poslanec Clive Lewis. Ministerka vnútra Priti Patelová sa ale domnieva, že rasizmus nezohral úlohu pri rozhodnutí vojvodu a vojvodkyne zo Sussexe ustúpiť z ich súčasných rolí. BBC v pondelok oznámila, že nič také v médiách nezaznamenala. Iní analytici zase pripomínajú, že Meghan rozhodne nie je prvým členom kráľovskej rodiny, ktorý má s britským bulvárom problém.

Nech už bolo príčinou napätých vzťahov čokoľvek, Harry a Meghan plánujú po odklone od monarchie komunikáciu s médiami výrazne zmeniť. Na svojom novom webe uviedli, že už nechcú byť súčasťou takzvaného kráľovského rozpisu, čo je systém komunikácie s vybranými denníkmi, vrátane štyroch bulvárnych. Exkluzívny prístup budú umožňovať "dôveryhodným titulom, ktoré sa zameriavajú na objektívne spravodajstvo".