Hlavným hovorcom pre zahraničnú politiku EÚ sa stal bývalý slovenský novinár

Hlavným hovorcom pre zahraničnú politiku EÚ sa stal bývalý slovenský novinár Foto: EK

Bývalý dlhoročný novinár Peter Stano sa dnes stal členom tímu hovorcov novej Európskej komisie.

Niekdajší hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Stano sa po nástupe novej Európskej komisie 1. decembra stal hlavným hovorcom pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiky EÚ, ktorú v rámci svojho portfólia zastrešuje podpredseda EK a Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Informáciu prinieslo MZV.

Odporúčame aj: Nový slovenský hovorca Európskej komisie Peter Stano: Nikto za mňa neloboval (ROZHOVOR)

Stano pôsobil v Bruseli už v rokoch 2011-2014, keď sa od vstupu SR do EÚ stal vôbec prvým Slovákom medzi hovorcami Európskej komisie a pracoval ako hovorca vtedajšieho komisára pre rozširovanie a susedskú politiku Štefana Füleho z Českej republiky. 

Stano Stano vyštudoval žurnalistiku, 16 rokov pracoval vo verejnoprávnych médiách, vrátane STV, SRo, BBC World Service a Deutsche Welle. V roku 2009 nastúpil na MZV na pozíciu hovorcu, ktorú vykonával dve funkčné obdobia. Následne pôsobil na Zastupiteľskom úrade SR v libanonskom Bejrúte a najnovšie plnil úlohy veľvyslanca s osobitným poslaním pre migráciu. Stano ovláda päť svetových jazykov a dohovorí sa ďalšími dvoma.