Keď vyhral Trump, musel som napísať túto knihu!

Keď vyhral Trump, musel som napísať túto knihu! Zdroj: Ikar

Táto kniha by pravdepodobne naozaj nevznikla, keby Donald Trump nevyhral prezidentské voľby. Autor to priznáva hneď v prvých vetách a dodáva: „Tak ako mnohých Američanov, aj mňa tento výsledok prekvapil, a tak ako ich, aj mňa trápilo, aký dosah bude mať jeho zvolenie nielen na Spojené štáty, ale na celý svet.“

V knihe Identita sa Francis Fukuyama pokúša vysvetliť súčasnú politickú stratifikáciu v USA a to s nadhľadom a odstupom. Píše o revolúcii dôstojnosti, expresívnom individualizme, rozoberá nacionalizmus a náboženstvo, aj demokratizáciu dôstojnosti.

„Svetoznámy politológ presvedčivo ukazuje, že túžba po uznaní a dôstojnosti je vlastná každému človeku – a je nevyhnutná pre život demokracie. Výstižná analýza toho, čo ju ohrozuje,“ napísal Kirkus o jeho knihe.

Fukuyama pred pár rokmi napísal, že americké inštitúcie upadajú, pretože ich stále viac ovládajú silné záujmové skupiny. O dva roky sa jeho predpoveď vyplnila, keď sa k moci dostali viacerí politickí outsideri, ktorých ekonomický nacionalizmus a autoritárske sklony ohrozujú celý svetový poriadok.
Nacionalistickí populisti stavili na charizmatické prepojenie s „ľudom“. Pracujú s úzkym chápaním identity, čo ľudí ženie do uzavretých skupín, ktoré vylučujú všetkých ostatných.

V poslednom čase podľa Fukuyamu zažívame na Západe zvláštny posun od racionality k iracionalite. Od chladného zvažovania finančnej výhodnosti k výberu politikov na základe našich emócií. Podľa neho je prirodzeným dôsledkom podobnej zmeny voľba rôznych populistických lídrov, ktorí svojim voličom nesľubujú ani tak ekonomickú prosperitu, ako skôr identitárne (národné, náboženské, rasové) zadosťučinenie.

Dnes už legendárny a veľmi populárny politológ Fukuyama napísal aktuálnu a dôležitú knihu čítavým spôsobom. Je to vážne varovanie, že ak nevytvoríme univerzálne chápanie ľudskej dôstojnosti, odsúdime sa na nepretržitý konflikt. Celkovo je to zaujímavý príbeh o súčasnom svete, našich problémoch, ale aj o budúcnosti a o tom, čo nás možno čaká...

Milan Buno, knižný publicista