Až 72 poslankýň podporilo vojvodkyňu Meghan v boji proti bulváru (VIDEO)

Až 72 poslankýň podporilo vojvodkyňu Meghan v boji proti bulváru (VIDEO) Reprofoto ITV

Desiatky britských poslankýň v utorok podporili manželku princa Harryho Meghan Markleovou v súvislosti so spôsobom, akým o nej a o jej rodine informujú niektoré britské médiá. Pod list, ktorý poslali vojvodkyni zo Sussexu, v ktorom sa ohradili proti "hnusným a zavádzajúcim" správam sa podpísalo 72 členiek parlamentu z celého politického spektra.

Harry a Meghan obvinili médiá z "neutíchajúcej propagandy" a šikanovania a o tlaku plynúceho z intenzívnej pozornosti novinárov hovorili v dokumente odvysielanom tento mesiac televíziou ITV. Vojvodkyňa uviedla, že už v počiatkoch jej vzťahu s princom dostala od britských priateľov varovanie ohľadom bulvárnej tlače. "Nikdy som si nemyslela, že to bude jednoduché, ale myslela som si, že to bude férové," povedala.

Meghan nedávno podala žalobu na bulvárny denník Mail on Sunday kvôli zverejneniu jej súkromného listu a jej právnici hovorili o "kampani chybných a nactiutrhačných článkov". Princ Harry sa podľa agentúry Reuters nechal počuť, že prístup médií k jeho americkej manželke pripomína správanie novinárov voči jeho tragicky zosnulej matke, princezne Diane.

Podrobnosti: Harry a Meghan podali žalobu na bulvár za vstup do súkromia Meghan

"Chceli sme vyjadriť našu solidaritu s vami a postaviť sa proti často hnusnej a zavádzajúcej povahe článkov vydávaných niekoľkými našimi národnými novinami, ktoré sa týkajú vás, vášho charakteru a vašej rodiny," uviedli poslankyne. Iniciatívu zorganizovala labouristická politička Holly Lynchová.

Podľa otvoreného listu postup novinárov v niektorých prípadoch narušoval súkromie vojvodkyne, ktorá v máji porodila syna Archieho. Ešte znepokojujúcejšie sú vraj "staromódne, koloniálne podtóny" v niektorých správach o niekdajšej herečke Markleovej.

"Od celoštátnych médií očakávame dostatok integrity na to, aby dokázala rozlíšiť, kedy je správa v národnom záujme, a kedy je jej cieľom ublížiť žene bez akéhokoľvek zrejmého dôvodu. (...) Použijeme prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme zabezpečili, že naša tlač bude rešpektovať vaše právo na súkromie a prejavovať úctu, a že jej správy budú pravdivé, "uzatvárajú poslankyne.

Odporúčame aj: Princ Harry žaluje bulvár kvôli odpočúvaniu telefónu

"Videl som už, čo sa stane, keď sa z niekoho urobí tovar a už sa s ním nenakladá ako so skutočnou osobou. Stratil som svoju matku a teraz sa prizerám tomu, ako sa moja manželka stáva obeťou tých istých mocných síl," napísal nedávno v prehlásení Harry.