Ruttkayová písala Kočnerovi: Vždy urobím, o čo ma požiadate... Aj tak ma majú všetci za vašu štetku (VIDEO)

Ruttkayová písala Kočnerovi: Vždy urobím, o čo ma požiadate... Aj tak ma majú všetci za vašu štetku (VIDEO) Foto: Plus Jeden deň, reprofoto RTVS

V pondelok pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze zmenky. Špecializovaný trestný súd rozhodoval o údajnom falšovaní zmeniek za 69 miliónov eur. Tie od Markízy vymáha Marian Kočner, ktorý je spolu s Pavlom Ruskom obžalovaný z ich falšovania.

Na súde počas pojednávania prokurátor Ján Šanta čítal prepis Kočnerovej komunikácie z aplikácie Threema. V rámci nej sa čítala aj komunikácia Kočnera s novinárkou Martinou Ruttkayovou, komunikáciaa začínala v januári 2018.

Ruttkayová chystala článok o Donovaloch. Kočnerovi napísala, aby jej odpísal, od kedy vlastní hotel na Donovaloch. Kočnerovi sa to nepáčilo a reagoval podráždene.

"Bol by som rád, keby ste ma vynechali," reagoval Kočner. "To nemôžem, Marian. Budú tam všetci," reaguje novinárka. "OK. Tak si tam napíšte, čo chcete," reaguje on. “Aj tak ma majú všetci za vašu štetku. Keď idem písať, kto čo vlastní na Donovaloch, tak nemôžem zamlčať, že tam vy niečo máte, nerozumiem vašej reakcii,” hovorí ona.

"Ja tam nič nemám a nezabudnite opäť citovať Tódovú a Kuciaka," píše on. Ruttkayová sa v správach ohradzuje voči tomu, akým tónom sa s ňou Kočner ďalej rozpráva. “Prosím? Nebavte sa so mnou takto. Nič som vám nespravila. Vždy urobím, o čo ma požiadate. Som asi jediný novinár, ktorý vás považuje za priateľa. Nerozumiem vám. Ale asi nemusím všetkému rozumieť. Aj ja mám šéfku a musím splniť, čo dostanem za úlohu."

Druhého januára 2018 vyšiel v Plus Jeden deň článok Pompézny ohňostroj pre Počiatka. Na Donovaloch sa to posledný deň v roku 2017 hmýrilo kontroverznými postavičkami, pod ktorým je podpísaná Martina Ruttkayová. V článku Ruttkayová písala o Kočnerovi takto:

Okrem bývalého ministra sú Donovaly stálym miestom na oddych aj pre podnikateľov Mariana Kočnera (54) a Ladislava Bašternáka. Obaja si v slovenských horách vybudovali vlastné chalupy, ale aj hotely.
Marian Kočner je vlastníkom najväčších hotelových komplexov na Donovaloch. Práve v súvislosti s ich prevodmi je dnes obvinený z neodvedenia dane a poistného. Podnikateľ si z toho však očividne ťažkú hlavu nerobí. Nášmu denníku sa ho podarilo zachytiť pri jeho súkromnom apartmáne pri netradičnej činnosti. Podnikateľ, ktorý si potrpí na luxus, s lopatou v rukách odhadzoval na silvestrovské popoludnie sneh z prístupovej cesty pred svojím dovolenkovým domčekom.

O Kočnerovi informovala Ruttkayová vždy opatrne, nazývala ho aj po vražde Jána Kuciaka či jeho obvinení v článkoch "vplyvný podnikateľ."

V ďalšej komunikácii jej Kočner vyčíta, že v tlačenom vydaní vyšla nejaká chyba a vyčíta jej aj to, prečo "musí v článkoch omieľať obvinenie". Ruttkayová sa mu ospravedlňuje a vysvetľuje, že v tlačenom vydaní nemohla opraviť chybu... "To, že ste obvinený, povedal Gašpar predsa, ale ak si to o mne myslíte, ok, nech vám pomáha niekto iný. Ten článok bol maximálne korektný voči vám. Ja som nikdy nenapísala, že Kočner z "mafiánskych zoznamov". Vychádzam vám v ústrety vo všetkom, ale, ak si myslíte, že iní sú lepší voči vám, tak fajn, jeb.e na to, ok,” píše Ruttkayová.

"Tej pi*i, čo vám velí, raz nakopem pi*u," píše Kočner. "Ona odchádza, ja budem šéfka politiky. Ivana mi to ponúkla včera," odpisuje Ruttkayová.
"A kam ide tá zdechlina?" pýta sa Kočner.
"Za šéfredaktorku Nového Času, vraj. Ale ja som to ešte neprijala," píše Ruttkayová.
"Tak to je v pi*i," íše on.
"Bude tam kšeftovať, viem, ale mňa možno budete mať ako šéfku," píše ona.

(pozn. red.: Šéfredaktorka Plus Jeden deň poprela, že by niekedy dala Ruttkayovej ponuku na vedenie oddelenia politiky. Vedúca oddelenia politiky sa nestala šéfredaktorkou Nového Času.)

"Snívalo sa mi s vami túto noc. Červenala som sa ráno," píše Kočnerovi Ruttkayová.
"Dajte si ľad," píše Kočner.
"Ale, no tak, úsmev, Marian," píše ona.
"Šak sa smejem, ako si dávate ten ľad."
"Kam?"
"Na čelo predsa."

Záznam z pojednávania prinášal denník SME:

Novinárka Martina (dnes) Lebiš Ruttkayová v minulom roku odišla z Plus Jeden deň a doposiaľ bola šéfredaktorkou webu Glob.sk. Po zverejnení komunikície z Kočnerovej Threemy S Glob.sk ukončila spoluprácu a povedala, že sa sťahuje z médií.

Odporúčame aj: Kočner mal Glvačovi údajne vybaviť rozhovor v Plus 7 dní, novinárke mal zatiaľ strážiť deti (VIDEO)

Minulý týždeň sme upozornili na komunikáciu z Kočnerovej Threemy, podľa ktorej si Ruttkayová požiadala od Kočnera 1300 eur na dovolenku.

"V redakcii sme v šoku. O tom, že Martina Ruttkayová robila niečo pre Kočnera som nemala tušenie," povedala minulý týždeň pre Omediach.com Ivana Mandáková, šéfredaktorka Plus Jeden deň po tom, ako vyšlo na javo, že Ruttkayová si od Kočnera vyžiadala odmenu za mediálny tlak na odchod Lucie Žitňanskej z pozície ministerky spravodlivosti.

Pripomenieme, že v novembri 2016 veľká časť redakcie Plus 7 dní poslala vedeniu vydavateľstva News and Media Holding list, ktorým žiadajú, aby ich kolegyňa Martina Ruttkayová bezodkladne prestala pracovať v týždenníku. Vyjadrujú v ňom znepokojenie nad pôsobením redaktorky v časopise a tvrdia, že redaktorka svojím konaním neakceptovateľným spôsobom pošpinila dobré meno Plus 7 dní a žiadali od vedenia vydavateľstva, aby v ňom prestala pracovať. V liste zároveň píšu o podozreniach z nadštandardného vzťahu Ruttkayovej s Kočnerom z tzv. mafiánskych zoznamov.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.