Po dvoch rokoch od čudnej kontroly prišlo novinárke Tódovej neobvyklé ospravedlnenie (FOTO)

Po dvoch rokoch od čudnej kontroly prišlo novinárke Tódovej neobvyklé ospravedlnenie (FOTO) Reprofoto RTVS

Pred dvoma rokmi redaktorka Denníka N Monika Tódová upozornila na to, že bez zjavného dôvodu k nej domov prišla sociálka.

Neskôr vyšlo najavo, že to nebola náhoda. Bol za tým Marián Kočner, ktorý sledoval novinárov a pre ktorého okrem iných pracoval aj riaditeľ odboru ústredia práce.

V máji sa redaktorke ospravedlnila za štátne úrady ombudsmanka.

Tieto dni jej prišlo neobvyklé ospravedlnenie z Úradu práce a sociálnych vecí, ktoré kontrolu k redaktorke pôvodne poslalo.

V liste sa píše, že „na základe odporúčania verejnej ochrankyne práv Márie Parakyovej, sa Vám ospravedlňujeme za spôsob, akým bolo vykonané šetrenie u Vás ako poberateľky štátnej dávky – prídavku na dieťa." Pod týmto „ospravedlnením“ je meno riaditeľa úradu, bez podpisu. List zverejnila Monika Tódová na facebooku.

Foto: FB M. Tódová

Sociálku "zariadil" Kočner

 

„Terénny pracovník mi v lete 2017 hovoril, že ho prekvapilo, že mal ísť k nám domov na kontrolu, a poslal ho riaditeľ Juraj Škrip. To meno mi nič nehovorilo. Polícia zistila, že aj on bol súčasťou komanda na sledovanie novinárov,“ napísala pred časom redaktorka Denníka N.

Redaktorka popísala zvláštny rozhovor, z ktorého je zrejmé, že ako bola kontrola nepríjemná jej, tak bola nepríjemná aj pracovníkovi, ktorého Škrip poslal. „Medzitým som vyplnila osobné údaje celej rodiny, ako aj kolónku, kde som zamestnaná. Nevedela som, že vyplňujem dotazník pre Kočnera,“ napísala redaktorka. Kočner dal sledovať viacero novinárov, medzi ktorými bola aj Tódová a jej manžel - tiež novinár Denníka N.

Jednou z osôb, zapojených do sledovania novinárov, bol Juraj Škrip, riaditeľ odboru ústredia práce, upozornila novinárka, ktorej už bolo jasné, prečo u nej bola kontrola, ktorá zisťovala osobné údaje jej rodiny.

"Všetci vtedy súhlasne tvrdili, že výber klienta na návštevu v rodine bol vykonaný nadriadenou terénneho sociálneho pracovníka, nebol nikým ovplyvňovaný. Juraj Škríp v tom čase rezolútne odmietol, že by akokoľvek zasahoval do výberu klienta," povedala TV Markíza hovorkyňa ústredia Jana Lukáčová.

"Od mája nás Kriak sledoval (Miroslav Kriak (bývalý zamestnanec finančnej správy), ktorého na sledovanie pre Kočnera najal Peter Tóth - pozn.red.). Opisoval, ako a kde bývame, kedy vozíme deti do školy, či máme otvorené okno na byte, kde parkuje naše auto. A keď pri našich dverách zazvonila sociálka, bolo to len pokračovanie sústredeného tlaku Kočnera na novinárov,“ povedala novinárka.

Odporúčame aj: Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

Podľa Markízy Juraj Škrip sa mal pre políciu k účasti na sledovaní novinárov priznať. V práci dal následne výpoveď.

Medzi sledovanými novinármi bol aj zavraždený Ján Kuciak, medzi obžalovanými z vraždy je aj Kočner.