Print this page

Redakcia Glob.sk poskytla stanovisko k odchodu šéfredaktorky Lebiš Ruttkayovej Foto: Plus Jeden deň

Podľa informácií z Kočnerovej Threemy a neoverených informácií Igora Matoviča z Kočnerovej aplikácie Viber Martina Lebiš Ruttkayová pracovala podľa inštrukcií Mariána Kočnera, za čo si vyžiadala aj finančnú odmenu.

„V súčasnosti sa nachádzam na materskej dovolenke, po dohode so súčasným zamestnávateľom a na základe neustálych útokov na mňa sa navyše sťahujem z mediálneho priestoru,“ napísala v reakcii pre Omediach.com minulý týždeň Lebiš Ruttkayová.

Podrobnosti: Kočnerova Threema: Novinárka Ruttkayová si vypýtala od Kočnera na dovolenku. Z médií sa teraz sťahuje

Lebiš Ruttkayová v minulosti pôsobila ako redaktorka STV, Hospodárskych novín, TV Lux, Aktuálne.sk, Plus 7 dní a Plus JEDEN DEŇ. Od 1. septembra 2018 bola súčasťou spravodajského portálu Glob.sk, ktorý mal blízko k ľuďom zo strany SKOK, pripravoval ho aj Daniel Krajcer. V redakcii pôsobila na pozícii šéfredaktorky. 10. júna 2019 nastúpila na materskú dovolenku. Po dohode sa stala prispievateľkou portálu Glob.sk, píše redakcia. Do minulého týždňa bola v tiráži označená ako šéfredaktorka.

Redakcia Glob.sk dnes poskytla Omediach.com stanovisko, v ktorom sa od práce bývalej šéfredaktorky dištancuje. „Redakcia portálu Glob.sk s pohoršením sleduje viaceré medializované informácie súvisiace s osobou Martiny Lebiš Ruttkayovej,“ píše v stanovisku redakcia. V reakcii na informácie, na ktoré minulý týždeň upozornil web Omediach.com, že počas svojho pôsobenia v denníku Plus JEDEN DEŇ mala napísať článok za finančnú odmenu a na objednávku Kočnera, s ňou ukončili spoluprácu. „Zároveň sme si s poľutovaním prečítali ďalšie informácie, ktoré sa majú týkať jej osoby. Podľa zatiaľ neoverených správ pochádzajúcich z komunikácie, ktorú zverejnil poslanec Igor Matovič, mala počas pôsobenia v redakcii Plus 7 dní údajne urobiť riadený rozhovor s podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom. O to, aby bol zrealizovaný, mal Martin Glváč žiadať Mariana Kočnera. Rozhovor vyšiel v týždenníku v auguste 2016 a ako jeho autorka je uvedená Martina Ruttkayová.

Redakcia Glob.sk sa dištancuje od spôsobu práce, aký mala podľa medializovaných informácií naša bývalá kolegyňa v minulosti využívať ako redaktorka v Plus 7 dní a Plus JEDEN DEŇ. Zároveň chceme deklarovať, že si nie sme vedomí toho, že by obdobným spôsobom pracovala aj počas svojho pôsobenia v Glob.sk,“ napísala redakcia.

Odporúčame aj: Kočner mal Glvačovi údajne vybaviť rozhovor v Plus 7 dní, novinárke mal zatiaľ strážiť deti (VIDEO)

Ruttkayová za tlak na odstúpenie Lucie Žitňanskej si podľa Kočnerovej Threemy vypýtala 1300 eur na dovolenku, pomáhala na žiadosť Kočnera napísať pozitívny článok o štátnej tajomníčke Monike Jankovskej, či zverejnila riadený rozhovor, ktorý si pripravil a chcel mať v Plus 7 dní Martin Glváč.

Je podozrenie, že aj viaceré ďalšie články napísala pod kuratelou Kočnera. V roku 2016 veľká časť redakcie Plus 7 dní, kde vtedy pracovala, upozornila na jej aktivity v prospech Kočnera. Vedeniu poslali list, v ktorom vyjadrili znepokojenie nad pôsobením redaktorky v časopise a tvrdili, že redaktorka svojím konaním neakceptovateľným spôsobom pošpinila dobré meno Plus 7 dní a žiadali od vedenia vydavateľstva, aby v ňom prestala pracovať. Vydavateľstvo ju neprepustilo, len preložilo na prestížnu pozíciu hlavnej politickej redaktorky do denníka Plus Jeden deň, kde jej vytvorili priestor aj na vlastnú reláciu.