Austrálske denníky vyšli so začiernenou titulkou (FOTO)

Austrálske denníky vyšli so začiernenou titulkou (FOTO) Zdroj: Australian Community Media

Austrálske denníky dnes vyšli so začierneným textom na titulných stránkach, v ktorých rohu je červená pečiatka „tajné“. Podľa BBC tak chcú novinári upozorniť na obmedzovanie prístupu k informáciám, ktorého sa podľa nich dopúšťajú austrálske úrady.

Ku kampani sa pripojili podľa BBC aj niektoré rádiá a televízne stanice.

Austrálski novinári sa už dlhšiu dobu sťažujú, že prísne bezpečnostné zákony prijaté v posledných rokoch ohrozujú investigatívnu žurnalistiku a bránia práve verejnosti na informácie. Kritizujú tiež to, že nové zákony kriminalizujú novinárov konajúcich vo verejnom záujme a aj whistleblowerov (ľudí, ktorí poukazujú na nezrovnalosti vo vnútri úradov, ktoré idú proti verejnému záujmu).

Kampaň novinárov sa vystupňovala kvôli raziám z tohtoročného júna, kedy polícia prehľadávala centrálu verejnoprávnej televízie ABC a dom novinárky Anniky Smethurstovej z mediálnej spoločnosti News Corp Australia kvôli jej reportážam. Polícia najprv uviedla, že vyšetruje iba únik utajovaných informácií, následne však vyjadrenie zmenila s tým, že vyšetruje tiež tých, ktorí informácie dostali, teda novinárov.

Zatiaľ stále nie je jasné, či novinári z týchto dvoch médií, ktorých sa júnové razie týkali, budú čeliť trestnému stíhaniu, napísal dnes server denníka The Canberra Times.

Austrálsky premiér Scott Morrison podľa BBC v nedeľu odmietol, že by vláda ohrozovala slobodu slova, a zdôraznil, že zákony musia platiť pre každého. "Zákony musia platiť pre mňa, pre všetkých novinárov aj pre kohokoľvek iného," povedal Morrison.

"Nikto nie je nad zákonom, ale niečo v našej demokracii nefunguje, ako by malo, keď nechránime ľudí konajúcich vo verejnom záujme," citoval dnes The Canberra Times výkonného riaditeľa rozhlasovej a televíznej spoločnosti ABC Davida Andersona. V posledných dvadsiatich rokoch zaviedla podľa neho Austrália zákony, ktoré sťažujú ľuďom hovoriť o neprávostiach okolo nich a novinárom o nich písať.