Jeden z obvinených z vraždy Kuciaka sa dohodol na znížení trestu

Jeden z obvinených z vraždy Kuciaka sa dohodol na znížení trestu Foto: Polícia

Dohodu o vine a treste dnes s prokurátorom uzavrel Zoltán Andrusko, sprostredkovateľ minuloročnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

 

Andrusko je jedným z piatich obvinených, v kauze vraždy vystupoval ako sprostredkovateľ medzi objednávateľom vraždy a nájomnými vrahmi. Hrozil mu trest 25 rokov väzenia alebo doživotie. Po zadržaní s políciou spolupracoval na vyšetrení vraždy.

Podľa právneho zástupcu Kuciakovej rodiny Daniela Lipšica padla ohľadom Andruskóa dohoda na mimoriadnom znížení trestu, teda výraznejšie než o jednu tretinu, ako to umožňuje obvyklá dohoda o vine a treste. "Jeho výpoveď bola kľúčová pre identifikáciu a obvinenia ďalších páchateľov, najmä sprostredkovateľka a finálneho objednávateľa," povedal Lipšic o ​​úlohe Andruskóa pri vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy. Z Lipšicovho ďalšieho vyjadrenia vyplynulo, že Andruskóovi by mal byť uložený trest medzi ôsmimi až 16 rokmi väzenia.

V prípade ďalších štyroch obvinených, podnikateľa Mariana Kočnera, Aleny Zsuzsovej, Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka prokurátori pripravujú obžalobu. Tá by mala byť podaná v najbližších týždňoch. V procese s touto štvoricou bude Andrusko podľa Lipšica vystupovať ako svedok.

Podľa vyšetrovateľov si Kuciakovu vraždu objednal Kočner. Zsuzsová podľa dostupných informácií objednávku odovzdala Andruskóovi, ktorý najal bývalého vyšetrovateľa a bývalého vojaka. Polícia pôvodne ako vraha označila expolicistu Tomáša Szabóa, neskôr sa k streľbe priznal bývalý vojak Miroslav Marček. Ten predtým v prípade vystupoval ako vrahov vodič