Jeden z obvinených v kauze Kuciakovej vraždy požiadal o dohodu

Jeden z obvinených v kauze Kuciakovej vraždy požiadal o dohodu Foto: Omediach.com

Jeden z pätice obvinených z minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, Zoltán Andruško, požiadal prokuratúru o dohodu o vine a treste. Informáciu priniesla televízia JOJ.

Andruško v kauze figuruje ako údajný sprostredkovateľ medzi objednávateľom vraždy a nájomnými vrahmi, hrozí mu až doživotie. Od dolapenia páchateľov spolupracuje s vyšetrovateľmi, ktorí jeho kauzu nedávno vyčlenili ako samostatný prípad.

"V najbližších dňoch sa dá čakať, že prokurátor čoskoro začne konať a navrhne Andruskóovi dohodu," oznámila televízia. Andruško vraj s políciou spolupracuje aj pri ďalších kauzách, ako je príprava vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarského či advokáta Daniela Lipšica. Andruško vraj pre vražedné komando kúpil dva samopaly.

Obhajkyňa Lívia Kňažiková povedala televízii, že sa jej klient v kauze novinárovej vraždy ku skutku sám dobrovoľne priznal a že podľa jej názoru dohode nič nebráni.

Televízia odhadla, že súd prípadnú dohodu prerokuje na začiatku budúceho roka. V prípade ďalších štyroch obvinených, Mariana Kočnera, Aleny Zsuzsovej, Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka, sa prokurátori chystajú podať žaloby koncom novembra.

Z úkladnej vraždy novinára a jeho snúbenice je obvinených päť ľudí. Podľa vyšetrovateľov si ju objednal Marian Kočner. Alena Zsuzsová objednávku odovzdala organizátorovi a Zoltán Andruško si na úlohu najal bývalého vyšetrovateľa a bývalého vojaka. Polícia zo začiatku podozrievala, že na dvojicu strieľal expolicista Tomáš Szabó, ale pred niekoľkými mesiacmi sa k streľbe priznal bývalý vojak Miroslav Marček, ktorý v pôvodnom obvinení figuroval ako zabijákov vodič.